Het is altijd jezelf‍

Wat je ook voelt, je hebt er zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. Stembevrijding helpt daarbij.

Anderen zijn jouw spiegel

Hoe lastig te geloven het soms ook is, niemand anders is verantwoordelijk voor wat jij voelt. Niemand anders dan jijzelf. Niet dat je daarom schuld hebt aan wat je voelt. Daarmee heeft het helemaal niets te maken. Het is wel heel behulpzaam om in te zien dat andere mensen slechts een spiegel zijn voor iets wat je al in je draagt. Ze triggeren je in je angsten, je boosheid, je verdriet of je blijdschap. Of in zaken die je in jezelf niet toestaat.

Ergernissen

Kijk maar eens naar zaken waar jij je aan ergert; jouw allergie-zones. Vaak gedragen mensen zich dan op een manier die jij jezelf niet toestaat, waarop jij je inhoudt of waar je bang voor bent. Het is ook mijn eigen uitdaging om steeds weer te zien: ik word geraakt in iets wat zich in mij bevindt. De ander is alleen maar iemand die daar in prikt.

Intieme relaties

Bij wie denk jij nou het meest: " Neeee......het ligt écht aan de ander?"Is dat niet je familie, je kind of je partner. Ja, de mensen die je het meest nabij zijn, kunnen je ook het diepste raken. Als je kunt inzien dat ze je eigenlijk een geschenk geven, omdat ze aan het licht helpen brengen wat in jou verstopt ligt, dan stop je met projecteren en kun je het allemaal bij jezelf gaan houden. Dan worden je relaties harmonieuzer of confrontaties worden sneller opgelost.

Projectie

Als je ervan overtuigd bent dat de ander verantwoordelijk is voor jouw gevoel en je hem of haar daarvan beschuldigt, dan heet dat projectie. "Jij maakt mij boos"; "Door jou ben ik ongelukkig."

Iedereen ervaart iets anders

Een mooie manier om te zien dat ieders ervaring van zichzelf is, zijn de reacties tijdens een workshop of retreat. Iedere deelnemer heeft daarbij eigen ervaringen. Tijdens onze retreat op Schiermonnikoog afgelopen augustus, kondigden we na de ochtendmeditatie een keer aan dat we tijdens het ontbijt stil zouden blijven. Voor de meeste deelnemers was dit prima. Maar een paar mensen bleken zich hier enorm ongemakkelijk bij te hebben gevoeld: "Ik vond het heel naar", zei een vrouw, "want ik mocht vroeger ook geen woord zeggen aan tafel, anders kreeg ik straf."

Spreek je uit, terwijl je het bij jezelf houdt

Daarom nodigen we onze deelnemers ook voortdurend uit om zich uit te spreken. Naar ons en naar elkaar. Om te oefenen met het ontdekken van de projecties en te zien dat "het altijd jezelf is" en de ander je spiegel. Dat is prachtig. Want je blijkt enorm veel over anderen in te vullen met je gedachten en daarover heb je dan weer gevoelens. Ideëen over er niet bij horen, over afgewezen worden, over niet goed genoeg zijn en ga zo maar door. Over vermeende oordelen die anderen over je hebben.

Beperkende overtuigingen

Het blijken allemaal overtuigingen te zijn, die je zelf ooit ergens verzonnen hebt om te kunnen overleven. Hoe heerlijk om plekken te vinden waar je bewustzijn kunt ontwikkelen over deze gedachten en ze los kunt gaan laten.

Zingen en klanken helpen

Als je regelmatig zingend en door middel van klanken uitdrukking geeft aan wat je voelt, helpt dat enorm om gevoelens bij jezelf te houden. Je kunt ze toelaten en uitdrukken, zonder een ander daarvan te beschuldigen. Terwijl je tegelijkertijd wel gehoord wordt. Sterker nog: je bied de ander ruimte om bij je te zijn in je boosheid, verdriet of angst omdat je niet aanvalt.

Oefenen, oefenen, oefenen

Let wel: dit vergt veel oefening. Wijs jezelf dus niet af als je wel uitvalt naar de ander. Zet het achteraf recht, bied je verontschuldigingen aan en begin opnieuw. Met een schone lei. Daarom zeggen Jan en ik regelmatig tegen elkaar: "Het is altijd jezelf. "En dan glimlachen we naar elkaar om al het gedoe.

Wil jij ook jezelf leren dragen met alles wat je voelt?

En jezelf daarin laten zien en horen? Dit kan in een groep of individueel. Neem eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding, (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), meld je aan voor een individueel traject of schrijf je in voor een groepsactiviteit

Meer inspiratie

Wat houd jij verborgen?

Ja, inspireer me

Stembevrijding is het wonder dat je bent belichamen.

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.