Last van het globusgevoel? Over de wisselwerking tussen lichaam en geest

Het gevoel van een brok in de keel komt vrij vaak voor. Sommige mensen hebben hier continu last van, wat ook wel het globusgevoel wordt genoemd. Bij sommigen wordt dit gekoppeld aan een lichamelijke aandoening, maar velen lopen er al jaren mee rond zonder dat er ‘fysiek’ wat gevonden is. Oorzaken kunnen in dat geval bijvoorbeeld stress en spierspanning zijn. Hoe fijn zou het zijn als we dit vervelende gevoel samen kunnen laten verdwijnen?

Wat is het globusgevoel precies?

Het begrip ‘globus’ is Latijn en betekent letterlijk bol of bal. Wanneer mensen last hebben van het globusgevoel, wordt dit vaak omschreven als het gevoel van een soort bol in de keel. Dit gevoel zit meestal op de plaats van het strottenhoofd, waardoor er een neiging ontstaat om regelmatig de keel te schrapen. In werkelijkheid zit er niets vast in de keel. Het globusgevoel in de keel kan echter steeds naarder worden en zelfs zorgen voor moeite met ademhalen. 

Symptomen van het globusgevoel

Het globusgevoel kan verschillende symptomen met zich mee brengen, naast het alleen last hebben van een brok in de keel, namelijk:

 • last van stekende pijn in de keel
 • veel moeten hoesten 
 • regelmatig keelschrapen
 • benauwd gevoel
 • last van slikproblemen
 • het hebben van een droge mond
 • moeite hebben met praten

Diepliggende stress zorgt voor een blokkade 

Iedereen ervaart wel eens periodes van stress en twijfel, maar deze periodes zijn niet gezond als deze leiden tot lichamelijke problemen. Stress en spanning zijn niet de enige oorzaken van vervelende kwalen. Jeugdtrauma’s, depressie en angsten kunnen onbewust ook veel impact hebben op het lichaam. Al deze factoren kunnen zorgen voor blokkades. Je bent de ware jij niet meer. Mede hierdoor kun je last krijgen van het benauwende globusgevoel. Om je ware zelf te bevrijden, moet je de angsten in de ogen gaan kijken, want alleen zo komen je lichaam en geest op een ultieme plek van liefde en ontspanning. Veel mensen weten dit nog niet, maar je eigen stem is hierbij een van de krachtigste instrumenten. 

Bevrijd jezelf en ervaar de ontspanning die je verdient

Het kuiltje in de hals (tussen de sleutelbeenderen) wordt de keelchakra genoemd. De keelchakra staat in nauw verband met de trillingen van je stem. Als stembevrijder begeleid ik mensen die last hebben van het globusgevoel. Ik hoor regelmatig dat dit gevoel van een brok in de keel voor angst en benauwdheid zorgt bij spreken en zingen. Deze mensen hebben een blokkade in de keelchakra. 

Samen kunnen we een proces in stappen om achter jouw persoonlijke blokkade te komen en deze te verhelpen. Je verdient het namelijk om jezelf écht te voelen en te uiten. Door middel van stembevrijding kunnen we ervoor zorgen dat je gaat zingen wat er zich allemaal in je lichaam en emoties afspeelt. Doordat je leert te ontspannen, heeft dit ook weer een positief effect op je spieren.  Een vorm van stembevrijding is bijvoorbeeld mantra zingen. Stembevrijding is een pad dat je bewandelt, met als bestemming: innerlijke vrijheid. 

De kracht van het keelchakra  

Vaak stoppen mensen hun gevoelens diep weg, wat uitmondt in het lastig uiten van emoties. Het keelchakra of vijfde chakra reageert op het wegdrukken van een gevoel, wat weer kan zorgen voor een het gevoel van een brok in de keel. Het heftig reageren op bepaalde situaties kan bijvoorbeeld zorgen voor dit gevoel van een verstopping in de keel. De vijfde chakra bevindt zich namelijk rond het strottenhoofd. De unieke klanken die je maakt en de woorden die je met anderen deelt ontstaan in de kern van dit chakra. Het keelchakra weerkaatst de energie van je stem. Je stem is uniek; net zo uniek als je vingerafdruk.

Om die reden kun je heel veel profijt hebben van de verschillende ontspanningsoefeningen om je keelchakra open en in balans te brengen. Ik kan je deze oefeningen leren en het enige wat jij hoeft te doen is je prachtige hart toestemming te geven om alle energie rondom je opgekropte emoties los te laten. Hierdoor durf jij weer vrijuit te spreken, te zingen en je écht te laten horen. Stembevrijding is de meest natuurlijke benadering van het globusgevoel.

Heb jij last van een constante brok in je keel?

Het lichaam en de geest zijn geen aparte werelden; ze vormen een eenheid en beïnvloeden elkaar constant. Laat achter je wat was en laat zijn wat is. Dit kan wat mij betreft het beste door het bevrijden van je zingende stem. Ik ontvang en begeleid je met alle liefde en passie, om alles wat je vasthoudt los te laten. 

Warme groet, 

Jacky

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.

Hoe kom ik van het globusgevoel af?

Het globusgevoel kan te maken hebben met het kuiltje in de hals tussen de sleutelbeenderen, ook wel keelchakra genoemd. De keelchakra staat nauw in verband met de trillingen in je stem. Om van het globusgevoel af te komen kun je stembevrijdingsoefeningen inzetten. Een vorm van zo’n oefening is bijvoorbeeld mantra zingen. Stembevrijding is een pad dat je bewandelt, met als bestemming: innerlijke vrijheid.

Wat zijn symptomen van het globusgevoel?

Het globusgevoel kan verschillende symptomen met zich mee brengen, naast het alleen last hebben van een brok in de keel, namelijk:

 • last van stekende pijn in de keel
 • veel moeten hoesten 
 • regelmatig keelschrapen
 • benauwd gevoel
 • last van slikproblemen
 • het hebben van een droge mond
 • moeite hebben met praten

Wat is het globusgevoel

Het globusgevoel, ook wel stresskeel genoemd, is het gevoel dat er een soort bol (globus) in de keel zit. Meestal op de plaats van het strottenhoofd. Dit kan er voor zorgen dat je constant het gevoel hebt je keel te moeten schrapen. In werkelijkheid zit er niets vast in de keel. Het globusgevoel in de keel kan echter steeds naarder worden en zelfs zorgen voor moeite met ademhalen. 

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.