De keelchakra en de relatie met je stem


Chakra’s en de keelchakra


Naast je fysieke lichaam heb je volgens de Oosterse levensvisies ook een energielichaam.
Levenskracht – ook wel prana genoemd - komt in verschillende frequenties het lichaam binnen via speciale plekken of energiecentra. Dit zijn de chakra’s, waarvan de keelchakra er één is. Je kunt je de chakra’s voorstellen als bloemen. Als de chakra open en in balans is, zijn de blaadjes open. De levensenergie stroomt vrijelijk. Is de chakra uitgeput of geblokkeerd, dan zijn de blaadjes stijf dicht.

In de chakra klankmeditatie die je bij inschrijving voor mijn inspiratiemails ontvangt, ga ik uit van de 7 hoofdchakra’s uit de Indiase yogatraditie. In dit artikel ga ik in op het keelchakra.


Waar ligt je keelchakra?


De keelchakra bevindt zich in het kuiltje van de hals waar de sleutelbeenderen samenkomen. Dit omdat het keelchakra een specifieke relatie heeft met het vermogen om geluid te produceren. De keelchakra staat dus nauw in verband met je stem – met spreken, met zingen, met je vermogen je te uiten. Hoe meer dit chakra in balans is, des te zuiverder de onderlinge communicatie. En als je communicatie zuiver is, voel je je natuurlijk als vanzelf vrij in je relaties met anderen. Omdat je jouw waarheid durft te uiten. Je durft expressie te geven aan wat in jou leeft.

Het wonder van je stem


De stem is een wonderlijk aspect van de mens: zij maakt communicatie en creativiteit mogelijk. De keelchakra geeft energie aan de stem. Vandaar dat oefeningen om je keelchakra open en in balans te brengen zo vruchtbaar zijn voor jou. Je gaat makkelijker vrijuit spreken en zingen,  je emoties op een volwassen manier uiten en jezelf op een spontane en autonome manier laten horen. En daar groeit je zelfvertrouwen weer van.

Een geblokkeerd keelchakra en stembevrijding


Als stembevrijder begeleid ik veel mensen bij wie de keelchakra geblokkeerd is. Ze ervaren een brok in de keel, angst en benauwdheid als ze willen zingen of zich willen uiten. Soms zelfs tot aan gevoelens van verstikking toe. Door nieuwsgierig te zijn naar de blokkade, er met heel de aandacht in te onderzoeken en door middel van klanken en zingen kunnen we samen de stijf gesloten bloemblaadjes tot openen verleiden. Met stembevrijding kun jij jezelf weer laten horen. Ontdek de parel die erin verborgen zit.

De keelchakra blokkade als symptoom van stress


Een geblokkeerd keelchakra kan een symptoom zijn van stress of emotionele frustratie. Je keel zit dicht en je hebt het gevoel niet te kunnen ademen. Je voelt je niet in staat uit te drukken wat je écht wilt zeggen. Of je zegt juist halve waarheden of dingen waar je later spijt van hebt.

Dieperliggende oorzaken die door een keelchakra blokkade aan het licht kunnen komen

Meestal is de blokkade een symptoom van dieperliggende oorzaken, zoals sinds de kindertijd onderdrukte emoties omdat verdriet en boosheid niet getoond mochten worden. Oude patronen en beperkende overtuigingen zoals altijd stil moeten zijn, je verlangens niet mogen uiten, geen nee mogen zeggen of niet mogen of kunnen zingen. Ook hebben velen van ons als baby uren in onze bedjes liggen huilen, simpelweg omdat onze ouders geleerd hadden dat dit het beste was.

Trauma’s zoals fysiek, geestelijk of seksueel misbruik komen regelmatig aan het licht. Juist ook omdat het uiten ervan niet mogelijk of te angstig was. Lees over de ervaring van stembevrijding en het verwerken van seksueel misbruik

Al deze zaken kun je voelen, uiten en verwerken met mijn begeleiding. Onder andere door samen met mij je keelchakra te onderzoeken en weer te openen.

Bevrijd jezelf door het openen van je keelchakra


Omdat je keelchakra zo nauw verbonden is met je stem, je zelfexpressie en je creativiteit is het de poort naar het bevrijden van jezelf. Het voelen en uiten van lang verstopte emoties, het verwerken van verborgen trauma’s. Het kan allemaal  met behulp van gerichte aandacht, je adem en je zingende stem. Door je wonden en pijn te omarmen en te uiten, maak je de weg vrij naar een leven vol vreugde, verbinding en innerlijke vrijheid.

Een oefening voor het keelchakra: AUM zingen

  1. Zit rechtop in ontspannen (meditatie)houding.
  2. Sluit je ogen en adem diep in. Doe je mond wijd open en begin AAAAH te zingen terwijl je je mond wijd openhoudt. Laat de klank in je buik beginnen.
  3. Rond geleidelijk aan je lippen zodat de klank omvormt tot OEEE. Voel hoe de klank zich naar je borst- en keelstreek verplaatst.
  4. Rond je lippen om de laatste klank te vormen: MMMMM. Laat de klank vibreren in je hoofd en gezicht.
  5. Adem weer diep in en herhaal langzaam de AUM-klank. Probeer elk onderdeel van de klank zo lang mogelijk aan te houden. Zorg ervoor dat je niet wegzweeft in gedachten. Blijf geconcentreerd op het gezang en de vibratie en stem ze af op je ademhaling. Voel hoe de mantra vibreert in je keelchakra.
  6. Blijf dit uitgerekte AUM zingen, het liefst 10 tot 20 minuten (hoe langer, hoe beter). Maak daarna de klank geleidelijk aan zachter en weer luider. Variëren in toonhoogte kan ook. Laat het gebeuren in plaats van te doen.

Warme groet,

Jacky

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.

Wat zijn oorzaken van keelchakra blokkade?

Een geblokkeerd keelchakra kan een symptoom zijn van stress of emotionele frustratie. Je keel zit dicht en je hebt het gevoel niet te kunnen ademen. Meestal is de blokkade een symptoom van dieperliggende oorzaken, zoals sinds de kindertijd onderdrukte emoties omdat verdriet en boosheid niet getoond mochten worden.

Waar ligt je keelchakra?

De keelchakra bevindt zich in het kuiltje van de hals waar de sleutelbeenderen samenkomen. Dit omdat het keelchakra een specifieke relatie heeft met het vermogen om geluid te produceren. De keelchakra staat dus nauw in verband met je stem – met spreken, met zingen en met je vermogen je te uiten.

Hoe open ik mijn keelchakra?

Het (her)openen van je keelchakra kan op verschillende manieren. Omdat je keelchakra zo nauw verbonden is met je stem is een goede oefening het AUM zingen.

Wat is keelchakra?

Er zijn 7 belangrijke chakra’s in het menselijk lichaam. De keelchakra ligt in het kuiltje van je hals waar de sleutelbeenderen samenkomen en wordt daarom keelchakra genoemd. Het keelchakra heeft een specifieke relatie met het vermogen om geluid te produceren.  

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.