Alles wat je moet weten over sjamanisme

In deze blog onderzoeken we wat sjamanisme is, de oorsprong van het sjamanisme, waar het allemaal begon en wat de rol van een sjamaan is in de sjamanistische stammen. Aan het einde gaan we in op hoe een persoon sjamaan wordt en/of sjamanisme het juiste pad voor jou is.

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme kan worden geclassificeerd als een oude traditie, maar ook als een manier van leven. Het is een manier om spiritueel contact te maken met de wereld. Deze traditie wordt meestal beoefend onder inheemse culturen over de hele wereld. Binnen deze inheemse stammen zijn er ceremoniële en spirituele leiders die een "sjamaan" worden genoemd. Hoewel de term voor veel dingen kan worden gebruikt, omdat de term in de loop der jaren algemeen is geworden en omdat veel culturen vergelijkbare aspecten hebben waardoor ze onder dezelfde term kunnen worden ingedeeld, wordt sjamanisme in het algemeen gezien als een traditie vol spirituele wijsheid met praktijken die de natuur daar sterk betrekken.

Hoe is het sjamanisme ontstaan?

Er wordt algemeen aangenomen dat het sjamanisme begon tijdens het jagers- en verzamelaarstijdperk. Hoewel er geen duidelijk bewijs is waar het sjamanisme echt begon, wordt in het algemeen aangenomen dat het in Siberië is ontstaan tussen de leden van inheemse stammen. De leden liepen rond en verzamelden psychoactieve en soms zelfs giftige paddenstoelen om ze in hun rituelen te gebruiken. Toen deze rituelen werden geclassificeerd als sjamanisme, werd het duidelijk dat er over de hele wereld veel andere soortgelijke rituelen waren die ook als sjamanisme konden worden geclassificeerd. Daarom is het moeilijk om met zekerheid te zeggen waar het sjamanisme echt begon.

Wat is een sjamaan en wat is zijn rol in het sjamanisme?

Een sjamaan is de spirituele en ceremoniële leider van een stam die sjamanisme beoefent. Ze worden in principe gezien als genezers en profeten in het sjamanisme. Hun taak is om genezing en vrede in de wereld te brengen door te werken met onzichtbare werelden. In relatie tot andere mensen is het de taak van een sjamaan om te fungeren als een verbinding tussen die persoon en de andere sferen. Van de sjamaan wordt gezegd dat hij de ziel van de persoon beschermt terwijl ze door verschillende werelden reizen. Behalve dat hij of zij verantwoordelijk is voor deze taken, is een sjamaan ook verantwoordelijk voor het volgen van een streng dieet waarbij hij of zij niet te veel fruit, vetten en voedsel dat zijn eigen geneeskrachtige eigenschappen heeft, mag nuttigen.

Hoe kan je een sjamaan worden?

De meeste sjamanen zijn geboren in families die al generaties lang sjamanisme beoefenen. Ze worden ondersteund ​​door hun familieleden, zoals hun ouders of grootouders, om sjamaan te worden en de juiste praktijken daarvoor te leren. Naast het leren via familie, is het zoeken naar een leraar de beste manier om sjamaan te worden. Het kan echter moeilijk zijn om de juiste persoon te vinden. Helaas is er geen manier om sjamaan te worden via lessen of workshops. Net als de traditie is ook de weg om sjamaan te worden oud.

Een deel van de manier van lesgeven via een leraar omvat reizen naar afgelegen landschappen en leren in die omgevingen. De lesmethode is door wijsheid te delen, daarom is het erg belangrijk om de juiste persoon ervoor te vinden. Velen zeggen dat het vinden van de juiste leraar een van de belangrijkste onderdelen is van het worden van een sjamaan, omdat die persoon ervoor moet kunnen zorgen dat je veilig door de andere dimensies reist.

Zoals eerder vermeld, is sjamanisme een manier van leven. Het is een pad waar je sterk toegewijd moet zijn en niet moet barsten door de stereotypen van de samenleving. Hoewel je in de publieke opinie misschien niet altijd het respect krijgt dat je verdient, kun je levenslange bondgenoten maken, sterkere banden met de wereld opbouwen en je wonden helen.

Sjamanisme en stembevrijding bij Jacky Peeters

Als klein kind al voelde ik me aangetrokken tot Indianen. Ik voelde me in feite een kleine Indiaan. In trainingen die ik volgde, voelde ik een sterke connectie met sjamanistische gebruiken. Ook al had ik er nog nooit eerder van gehoord. Toen ik voor het eerst een “talkingstick” in mijn handen kreeg, begon ik spontaan te zingen en was diep geraakt. Een instrument om mensen te helpen vanuit hun hart te spreken zonder onderbroken te worden. Echt luisteren naar elkaar en niet reageren. We gebruiken deze tool dan ook in al onze workshops.

Verder voel ik al mijn hele leven een sterke aantrekking tot de natuur en dieren. Ik ervaar dat dieren boodschappen brengen. Ook komt er, als ik voor mensen zing, altijd een vreemde taal in mij op dat andere mensen en ik herkennen als Indiaans. Vaak zien ze mij tijdens een sessie dan ook voor zich als een Indiaan. 

Na mijn opleiding tot stembevrijder volgde ik nog een internationale opleiding die stem en sjamanisme combineert: Soul Voice. Daar onderging ik inwijdingen waarna ik merkte dat ik mensen met mijn stem en drum in een trance kon brengen waar ze kunnen reizen naar werelden die ze met hun bewuste verstand niet kunnen bereiken. In deze reizen vindt vaak diepe heling plaats. Ik nodig mensen hiertoe uit als het hen bijvoorbeeld niet lukt om contact te maken met hun blokkades. 

Ik noem mezelf geen sjamaan, maar ervaar dat er een medicijnvrouw in me leeft die zich verbonden voelt met Indianen uit Noord-Amerika. Ik interpreteer de ervaringen van mijn klanten niet. Misschien is het iets uit een vorig leven of van een voorouder of uit het collectief wat via die persoon geheeld wordt. Het gaat erom dat het werkt. Ik ben gewend elke dag de krachten uit de natuur aan te roepen voor begeleiding bij mijn leven en werk. 

Benieuwd naar een sjamanisme workshop of stembevrijding sessie, bekijk het aanbod.

Warme groet,

Jacky

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.

Waar komt sjamanisme vandaan?

Er wordt algemeen aangenomen dat het sjamanisme begon tijdens het jagers- en verzamelaars tijdperk. Hoewel er geen duidelijk bewijs is waar het sjamanisme echt begon, wordt in het algemeen aangenomen dat het in Siberië is ontstaan tussen de leden van inheemse stammen. Toen deze rituelen werden geclassificeerd als sjamanisme, werd het duidelijk dat er over de hele wereld veel andere soortgelijke rituelen waren die ook als sjamanisme konden worden geclassificeerd. Daarom is het moeilijk om met zekerheid te zeggen waar het sjamanisme echt begon.

Hoe werkt sjamanisme?

Bij het beoefenen van sjamanisme treedt er meestal een ceremoniële leider naar voren, een sjamaan genoemd. Deze persoon fungeert als verbinding tussen jou en andere sferen. Van de sjamaan wordt gezegd dat hij de ziel van de persoon beschermt terwijl ze door verschillende werelden reizen. Door bepaalde rituelen uit te oefenen en mantra’s te zingen kom je in een alternatieve staat van bewustzijn. In deze staat kun je beginnen met helen.

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een oude traditie en manier van leven. Het is een manier om spiritueel contact te maken en een techniek om tot extase te komen. Deze traditie wordt meestal beoefend onder inheemse culturen over de hele wereld. Binnen deze inheemse stammen zijn er ceremoniële en spirituele leiders die een "sjamaan" worden genoemd. Sjamanisme kan veel dingen betekenen, maar wordt in het algemeen gezien als een traditie vol spirituele wijsheid met praktijken die de natuur sterk betrekken.

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.