Het leven overkomt je niet; het ontstaat uit jou!

"Je bent als een spinnewiel en jouw leven is de draad die daar uit voortkomt" Toña Wong Chung


De draad uit het spinnenwiel
Toen ik met Jan in Italië op retreat was deze zomer, begonnen we elke ochtend met de metafoor van het spinnewiel:
Stel je voor dat de dag uit jou ontstaat zoals de draad uit een spinnewiel.
Ik vind dat een prachtig beeld, omdat het gedurende de dag helpt om steeds te zien: "Oh nee, dit overkomt mij niet; de ander of de situatie is niet verantwoordelijk; wat ik ervaar komt allemaal uit mezelf voort".

Moeilijk te geloven
Ik snap het als je het moeilijk te geloven vindt. Ik weet dat het zo is, maar mijn persoonlijkheid wil toch regelmatig nog geloven dat het een ander is die mijn gevoelens veroorzaakt.
Gisteren nog had ik er een mooi gesprek over met een geliefde vriendin.

Door hem voel ik mij niet de moeite waard
Ze was er van overtuigd dat een vriend van haar er de oorzaak van was dat zij zich in zijn nabijheid niet de moeite waard voelt. Zelf ben ik ook niet altijd vrij van het idee dat mijn lief mij moet laten voelen dat ik waardevol ben. Natuurlijk is het fijn om gewaardeerd te worden en te merken dat een ander je liefheeft. Toch: op het moment dat jij je waardeloos gaat voelen als het er niet is, dan wordt een overtuiging die al lang in je leeft, alleen maar getriggerd door het gedrag van die ander!

Gedrag kan pijnlijk zijn
Dat neemt niet weg dat gedrag en situaties in je leven pijnlijk kunnen zijn. Pijn en lijden bestaan en zijn onderdeel van het aardse leven. Dat het leven uit jou voortkomt, betekent niet dat je er persoonlijk en bewust de oorzaak van bent of dat je schuld hebt aan iets wat jou gebeurt.
Tijdens de stembevrijdende oefeningen en de opstellingen wordt vaak duidelijk dat de patronen al uit de baby- en kindertijd stammen of zelfs al generaties oud zijn

Anders kijken
De wetenschap dat jij geen slachtoffer bent van situaties buiten je, helpt om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens en je ervaringen. Je kunt een ander daarbij natuurlijk best op (objectief) gedrag aanspreken: "Ik voel boosheid als jij veel te laat op onze afspraak komt; "Ik voel me bang als jij niet meer tegen me praat"; "Ik schrik als je met een harde toon tegen me praat".

Stembevrijding helpt
Door te leren dat je alles wat in je leeft zingend en met klanken kunt uiten, open en vergroot je dit vermogen in jezelf. Je leert te voelen wat er in je lichaam gebeurt als je getriggerd wordt en dit in klanken naar buiten te brengen. En het vervolgens ook te verwoorden.
Tijdens onze retreat op Schiermonnikoog afgelopen week, zagen we het weer veelvuldig gebeuren.
Er werd veel geraakt, gehuild, gedeeld, en steeds meer gelachen, gezongen en gespeeld.
Met een groep een heel weekend of week bij elkaar zijn en steeds uitgenodigd worden om jezelf te laten horen en zien is werkelijk bevrijdend.

Irritatie
Er was bijvoorbeeld een deelneemster die irritatie voelde naar een ander. Toen ze het had besproken, was het weg. Ook voelden de mensen zich vrij om geraaktheden naar Jan en mij te uiten. Zo ontstond er een sfeer van veiligheid, verbinding en openheid.

Ben nieuwsgierig naar alles in jou: want het doet er allemaal toe
Alles in jou en je leven doet er toe. Zie hoe de draad stukje bij beetje uit jou komt en kijk er met nieuwsgierigheid en verwondering naar.
Net als alle anderen zong ik afgelopen vrijdagochtend op Schier het lied van mijn ziel. En hoewel ik al 22 jaar met stembevrijding bezig ben, kwam er volkomen onverwacht een totaal nieuw lied uit mij en vond ik een verloren aspect van mezelf terug. Doordat ik geraakt werd door een enkele opmerking van een deelneemster; doordat ik nieuwsgierig was; doordat ik het durfde te voelen en zingend te uiten. Wat een bevrijding!

Wil jij ook de bevrijdende kracht van stembevrijding in combinatie met opstellingen beleven?
Het kan volgend weekend al: op 10 en 11 september geven we namelijk een stembevrijdingsweekend bij onze yurt in Friesland! Er is nog plek voor jou.
Of neem eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding, (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), meld je aan voor een individueel traject of een groepsactiviteit uit ons aanbod.

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.