Stembevrijding: je verlangt ernaar, maar je vindt het ook (te) spannend

Wat als ruimte en vrijheid juist daar - in die spanning - te vinden zijn?

"Genezing zit ingebouwd in alles waaraan we proberen te ontsnappen"
Jeff FosterVerlangen en spanning
Bijna iedereen die bij me komt met het verlangen de stem te bevrijden, ervaart hierbij een mix van verlangen en spanning.
Verlangen de stem vrij te laten klinken,  zich vrij te leren uiten, te zingen vanuit het hart of simpelweg zichzelf te mogen zijn. Te ervaren: "Ik ben goed genoeg. Ik doe ertoe".

Moed en angst
Soms vertellen mensen mij dat ze al jaren overwegen naar me toe te komen. Vanwege deze spanning die ze voelen durfden ze eerder de stap niet te zetten. De ziel verlangt, het hoofd voedt de angst om de stap niet te hoeven zetten met tal van argumenten. Uiteindelijk vinden ze de moed om met de spanning toch te komen. En te ervaren hoe bevrijdend die stap blijkt te zijn.

Tonus en Toon
Interessant is dat het Latijnse woord "tonus" zowel gebruikt wordt in de betekenis van spanning (van weefsels) als toon, klank. Die twee hebben namelijk veel met elkaar te maken. Want juist in de spanning is muziek te vinden. Denk maar eens aan de snaren van een muziekinstrument.

Paradox
Zie hier de paradox die maakt dat stembevrijding zo krachtig en bevrijdend is. Je stem is jouw instrument en je spanning je richtingwijzer. Tijdens een sessie of workshop stembevrijding nodig ik je uit juist naar die plekken in je lijf te gaan die gespannen, beklemd of zelfs pijnlijk aanvoelen. Bij veel mensen is dit de keel, de borst, het gebied rond de maag of de buik.  En wat blijkt: door die plekken aandacht te geven, nieuwsgierig te zijn naar wat daar leeft en dat in klanken naar buiten te brengen komt er ruimte in de spanning, vrijheid in de weerstand.

Weerstand en vrijheid
Dus - heel belangrijk - jouw vrijheid is juist daar te ervaren waar je niet wilt zijn. Dit komt ook omdat er meestal emoties vrijkomen die je allang onderdrukt hebt als je gaat zingen vanuit de plekken van weerstand en spanning. Emoties die je ergens wel voelt, maar waar je bang voor bent dat je ze niet aan zult kunnen. Ik verzeker je: dat kun je wel. En het is mijn talent je daarbij te begeleiden.
En dan, als de emoties ruimte hebben gekregen? Dan kun je voluit gaan zingen: "Jaaaaa" of  "Hier ben ik".
Je kunt ervaren dat werkelijk alles in jou er toe doet.

"Hoe gaat dat dan?" vraag jij je misschien af
Probeer thuis eens deze oefening. Ga rustig zitten of liggen.
Breng je aandacht naar je ademhaling en neem je adem waar. Je gedachten, die laat je voorbij drijven als wolken in de hemel. Daar hoef je niks mee, ze hoeven zelfs niet weg.
Je wordt je bewust van de diepte, het ritme van je adem en de plekken waar je je adem kunt waarnemen. Dan, na een tijdje word je je waarschijnlijk bewust van een of meer plekken in je lijf die gespannen, beklemd of pijnlijk aanvoelen. Kies één plek uit en richt heel je aandacht en je adem op die plek. Wees nieuwsgierig naar wat je ervaart. Adem in en uit de plek. Vervolgens laat je vanuit die plek een klank komen. Maak je mond hierbij goed open. Blijf steeds ook voldoende ruimte nemen voor je inademing en maak echt elke uitademing klank. Eerst komen er misschien zuchten, geeuwen of zelfs boeren. Gaandeweg maak je de klanken langer (ik noem dat al zingen). Als er emoties komen of tranen gaan stromen dan blijf je gericht doorgaan. Blijf gefocust en nieuwsgierig naar wat er gebeurt. Als je emoties hevig worden of als je duizelig wordt, blijf dan rustig ademen en breng je aandacht naar je voeten, benen en bekken. Na 5 tot 10 minuten word je stil en neem je waar.  Hoe voelt de plek nu? Probeer dat in een paar woorden te beschrijven. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je iets verandert of weg wilt hebben of beoordelen. Veel succes!

Wil jij jezelf bevrijden via je stem?
Ook al vind je het misschien spannend en knijpt je keel samen bij het idee, misschien vind je de moed om met me af te spreken voor een sessie "proeven aan stembevrijding". Deze is gratis als jij je inschrijft voor mijn inspiratiemails. Tijdens de sessie van een half uur onderzoeken we of we een klik hebben, wat ik voor je kan betekenen en laat ik je middels een oefening kennismaken met stembevrijding.
Meld je nu  aan via https://www.jackypeeters.nl/activities/proeven-aan-stembevrijding-en-stemhealing of bel me meteen om een afspraak te maken op 06-42353864.
Je bent van harte welkom.

Warme groet

Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.