Stembevrijding kan je helpen bij het verwerken van rouw

Hoe zingen je levend houdt bij sterven en ander verlies

Leven en  dood
De dood is voor veel mensen een onaangenaam onderwerp.
Het hoort bij het leven, maar we doen alsof het niet bestaat. Tot die toeslaat en een geliefde van je wegneemt. Of je eigen leven bedreigt.

De dood hoort erbij
Persoonlijk voel ik me wat dat betreft een buitenbeentje. Ik ben niet bang voor de dood en voel bij begrafenissen iets wat ik ook bij vreugdevolle gebeurtenissen ervaar. De werkelijkheid blijkt in het intense verdriet opeens zo puur. Plotseling lijkt iedereen te snappen waar het echt over gaat in het leven. Onvoorwaardelijke liefde en écht contact.

Coronacrisis
Ook ben ik van mening dat de coronamaatregelen zich teveel richten op het uitsluiten van de dood en daardoor levenloosheid en verval op veel terreinen in het leven roepen. Zo gaat het als je iets bestrijdt en bevecht in plaats van het te aanvaarden: het wordt groot en moeilijk te beheersen. Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat ik weet hoe wél met deze crisis om te gaan.

Bezing je wanhoop en frustraties
Dat neemt niet weg dat we tevens uitgenodigd worden om te dealen met deze maatregelen. Onze wanhoop en frustraties kunnen we uiten via klanken en zingen. Daardoor kunnen we bevrijding en levenslust binnen de beperkende omstandigheden ervaren. Innerlijke vrijheid is altijd mogelijk. Ik denk dan vaak aan Nelson Mandela, die 18 jaar in gevangenschap doorbracht en toch in staat was van binnen vrij te blijven en zo onvoorwaardelijke lief te hebben.

Zingen bij sterven
Ook kan zingen uitdrukking geven aan het verdriet, de pijn, het gemis én de liefde als een dierbare sterft.
Zo werd ik onlangs uitgenodigd door een geliefde vriendin die haar 14-jarige zoon onverwacht - en mede door de coronamaatregelen - verloor.
Ik was geschokt door deze gebeurtenis én dankbaar dat zij me uitnodigde haar bij te staan bij dit enorme verlies.
Samen met haar en 3 andere vrouwen zong ik authentieke klanken bij het levenloze lichaam van haar geliefde zoon en bij zijn begrafenis. Een intens verdrietige en ook prachtige ervaring. Omdat alles er mocht zijn. Rauwe pijn. Maar ook humor. Ongeloof en boosheid. En vooral liefde.

Alles hoort erbij
Dat is waar stembevrijding ten diepste over gaat. Zingen wat er in je leeft. Alles in jou doet ertoe en alles hoort erbij. Elk gevoel en elke ervaring. Als je jezelf toestaat dat allemaal te ervaren en te uiten, dan is het leven inclusief in plaats van exclusief.
Als je zo leeft, dan LEEF je echt, in plaats van dat je overleeft. En kun je de realiteit ervaren zoals die is. Ook als je verliezen ervaart in de vorm van sterven, beperkingen door ziekte, scheiding en andere vormen van afscheid en gemis.

Geraakt?
Raakt mijn schrijven je op een of andere manier? Mail of bel me dan gerust op contact@jackypeeters.nl of 06-42353864 om daarover te delen.

Warme groet,

Jacky

P.S. Wist je al dat je als lid van mijn inspiratiemails gebruik kunt maken van een gratis sessie proeven aan stembevrijding?
Je kunt me meteen bellen om een afspraak in te plannen op 06-42353864. Je bent van harte welkom.

Meer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.