Boosheid: Word er vrienden mee!‍

In pure vorm vertegenwoordigt deze emotie een enorme kracht.

Ben je wel eens boos?
Ben je wel eens boos? Ben jij iemand die nooit boos is?Of denk je dat alleen maar en bedek je deze emotie met de mantel der liefde? Kortom: hoe zit het bij jou met boosheid?

Boosheid: kracht en liefde
In zijn pure vorm is boosheid een enorme kracht. Het is zelfs een vorm van liefde. Voor jezelf, omdat het je helpt voor jezelf op te komen, grenzen te stellen, aan te geven dat je iets niet wilt of dat je bepaald gedrag niet accepteert. Het is ook liefde voor de ander, omdat je het aandurft de confrontatie aan te gaan, je de andere serieus neemt en jij de moeite neemt om jouw waarheid te spreken.

Boosheid kent vele vormen
Boosheid is echter niet altijd puur. Soms wordt boosheid gebruikt om anderen te manipuleren. Kijk maar eens naar kinderen die hun zin niet krijgen en dan boosheid inzetten om hun ouders zover te krijgen. Het kan een manier zijn om anderen te beschuldigen en zelf de slachtofferrol aan te kunnen nemen. Dat dient je natuurlijk niet, het komt voort uit oude patronen.

Triggers
Als je getriggerd wordt in een overtuiging die je in je jeugd hebt opgedaan- bijvoorbeeld dat je niet gezien of gehoord wordt, of in het idee je de moeite niet waard bent- kan dat ook boosheid in je oproepen. Het is dan belangrijk dat je helemaal de verantwoordelijkheid neemt voor dit gevoel in jou. Want de neiging kan groot zijn deze overtuiging op een ander te gaan projecteren. Dat "containen" van je boosheid kan een hele klus zijn en vergt oefening. Ik spreek uit eigen ervaring.

Pure en vervormde boosheid
Om goed met je eigen boosheid te kunnen omgaan, heb je dus bewustzijn nodig. Gewaar zijn of je met pure of vervormde boosheid te maken hebt. Naast de voorbeelden die ik al gaf, kan boosheid oplopen en uit zijn verband gaan omdat je de zaken hebt opgekropt: je laat een hele tijd over je grenzen gaan en dan opeens......ontplof je! Ook dat is vervormde boosheid.

Boosheid is een vaak afgewezen emotie
Naar mijn ervaring is boosheid de lastigste emotie om zelf te accepteren. Ook is die het moeilijkst voor anderen om mee te dealen. Jouw eigen boosheid en die van de ander. Het is een emotie die het meest afgewezen wordt, omdat jij zelf of de ander er bang voor is of zelf ook boos wordt waardoor de energie heftig wordt.

Uit contact of in contact?
Voor mij is een belangrijk inzicht geweest dat ik heel lang niet tegelijkertijd verbonden kon zijn met de ander én boos kon zijn. Boos zijn stond voor mij gelijk aan contact verbreken. Ik verloor dan ook het contact met mezelf. Dat is wat veel mensen doen. De deur letterlijk en figuurlijk dichtgooien; de ander beschuldigen, verwijten en de rug toekeren als ze boos zijn.

Hou het bij jezelf
Maar wat als je in contact kan blijven met jouw gevoel van boosheid en tegelijkertijd ook met de ander. Als je bij het gevoel van boosheid in je lijf kunt zijn en ook de ander nog in de ogen kunt kijken. Als je kunt uiten: "Ik voel me boos"; "Er is boosheid in mij"; "Ik voel me enorm getriggerd". Vervolgens kun je ook het gedrag benoemen van de ander dat die boosheid getriggerd heeft. Tegelijkertijd zie je helder dat de ander niet verantwoordelijk is voor jouw gevoelens. Dat ben je te allen tijde zelf.

Vind manieren om je boosheid toe te laten en te uiten
Het begint bij het toelaten van het fysieke gevoel van de boosheid in je lijf. Voor je het weet zijn er allerlei gedachtes in je hoofd die de hele boel van je overnemen. Je focus op je lichaam richten helpt echt. Zeg tegen jezelf: "Er is boosheid in mij". Adem diep in en uit en laat de boosheid er als klanken uitkomen in plaats van in verwijten uit te barsten naar je partner, je kind of je ouder.

Stampen, op een kussen slaan, ergens mee gooien
Als ik erg boos ben, heb ik een sterke drang om ergens mee te gooien. Ik kan die neiging niet altijd controleren. Ik nodig cliënten die helemaal geen boosheid voelen, ook wel eens uit op een kussen te  slaan of tegen mij aan te duwen om de boosheid te kunnen gaan voelen. Toch geloof ik dat deze manieren je niet écht bij het containen van je boosheid brengen. Als jij je boosheid helemaal zelf draagt, dan trilt die met je klanken door je lijf de aarde in.

Wat helpt?
Doorzien dat je de boosheid niet bent, maar dat het een energie is die door je heen stroomt is helpend. Als je toch lelijke dingen aan het roepen bent omdat je projecteert, roep er dan ook eens tussendoor: " Dit ben ik niet echt" of "Dit gaat niet over jou".  Of praat er achteraf over. Mijn partner Jan en ik kregen de tip om bij boosheid een eierwekker op enkele minuten te zetten en dan te zeggen: "Ik moet even wat kwijt, het kan zijn dat je naam erin voorkomt  maar het gaat niet over jou."

Kali
De godin Kali is de verpersoonlijking van woede en destructie. Een prachtige metafoor voor wat helpt is dat toen Kali de wereld dreigde de vernietigen, haar man Shiva zich belangeloos onder haar voeten wierp. Dit bracht haar tot rust en zo werd de harmonie hersteld. Dus terugvechten en afwijzen werken niet bij boosheid. Wat wel helpt is in contact blijven en je kwetsbaar tonen.

Kinderen
Stel dat alle kinderen zo worden opgevoed. Dat hun boosheid liefdevol wordt ontvangen zonder toe te geven aan de dwang die van boosheid uit kan gaan. Zou de wereld er dan anders uitzien?

Was dat het of is er nog meer?
Hoe mooi zou het zijn als boosheid er gewoon helemaal mag zijn? Van jezelf en van de ander.Dat deze energie door je heen mag stromen, zonder dat je wrok vasthoudt, je afsluit of gaat mokken. Dat je het gevoel mag delen in vrijheid en jijzelf en anderen daar geen oordeel over hebben. Pure boosheid duurt vaak hooguit een paar minuten en dan is het voorbij. Als de ander in staat is je liefdevol uit te nodigen "Was dat het? Of heb je nog meer boosheid te uiten?" ondersteunt dat enorm bij het leren containen ervan.

Wil jij begeleiding bij het voelen, toelaten, dragen en uiten van je gevoelens?
Neem gerust eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding, (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), meld je aan voor een individueel traject of schrijf je in voor een activiteit in een groep via ons aanbod.

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.