Draag jij lasten die niet van jou zijn?

Ook al wil je het nog zo graag voor iemand anders doen: Iedereen heeft zijn eigen leven en lot te dragen


Wie of wat draag jij?
Misschien ben jij je er niet van bewust. Toch kan het zomaar zijn dat je figuurlijk de last draagt van iemand anders. Van één van je ouders bijvoorbeeld, of zelfs van beide of van verdere voorouders. Het komt heel vaak voor en in (familie)opstellingen kan dit fenomeen zowel helder worden als opgelost.
Het kan ook zijn dat je iemand bent die de hele wereld op je schouders draagt.
Of voel jij je licht en blij?
Wat komt er bij je op als ik je deze vraag voorleg?

Wat draag ik dan van een ander?
Het kan van alles zijn. Onverwerkt verdriet, boosheid, overgedragen trauma, familiepatronen, rouw of angst - zoals verlatingsangst.
Je hebt ergens last van zonder dat je het snapt.
Het is ook mogelijk dat je de neiging hebt om voor alles en iedereen verantwoordelijk te zijn. In je ouderlijk gezin, in je huidige leven en/of op je werk.
Wat ook wel gebeurt, is dat een kind naast één van de ouders gaat staan. Het neemt als het ware de taak van partner op zich. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer een vader emotioneel en/of fysiek afwezig is in een gezin, dat een zoon dan voor de moeder gaat zorgen. Deze patronen kunnen ook volwassen relaties verregaand beïnvloeden.

Waarom doe ik dat?
Kinderen zijn (onbewust) loyaal aan hun ouders. Als bepaalde thema's in een familiesysteem niet opgelost zijn, dan nemen volgende generaties het op hun schouders. Tot dit aan het licht komt, en dan kan het teruggegeven worden.
Ook kunnen kinderen als ze zich niet veilig of geliefd voelen als compensatie zelf voor hun ouders gaan zorgen (parentificatie). Dit kan emotioneel zijn, maar ook praktisch van aard. Kinderen denken: "Als mijn ouders niet van mij houden, dan zal het wel aan mij liggen; Als ik hard werk; lief ben; mama help, heel erg mijn best doe......dan krijg ik misschien wel aandacht, waardering, liefde."
Kinderen krijgen te maken met gevoelens die ze zo jong nog niet aankunnen. Dan is het een overlevingsmechanisme om met anderen bezig te gaan zodat ze die gevoelens niet hoeven voelen.
Als volwassene zet je dit patroon misschien voort en doe je dit nog steeds.
Herkenbaar?

Ik geef het aan je terug
In de tijd waarin we nu leven, wil alles uit de schaduw komen en krijgen we de mogelijkheid om ons van deze patronen bewust te worden en ze te transformeren.Zodra jij je ervan bewust wordt dat je lasten draagt die niet van jou zijn, kun je ervoor kiezen om ze terug te leggen of geven waar ze horen. In mijn werk met individuele cliënten en groepen zie ik dat dit vaak lastig is. Mensen denken dat het zielig is voor de ander, dat diegene de last niet zal kunnen dragen. Het teruggeven gaat dan met veel weerstand en verdriet gepaard. Ik gebruik daarom graag stembevrijding in combinatie met opstellingen. Door de gevoelens van verzet en pijn eerst de ruimte te geven via zingen en klanken, is het daarna vaak gemakkelijker om de last terug te geven. Wat volgt is opluchting en bevrijding. En paradoxaal genoeg gaat vaak dan de liefde onderling ook weer stromen.

Ieder heeft zijn eigen leven en lot. Ook jij!
Het enige dat je te dragen hebt, is je eigen leven en lot. Dat van anderen is hun zaak, ook al houd je nog zoveel van ze. Sterker nog: Het is juist een uiting van liefde als jij je niet met hun zaken bemoeit.Als jij uit deze patronen stapt, bevrijdt jij jezelf uit de drama driehoek van slachtoffer, dader en redder. Je komt op eigen benen te staan, draagt je eigen sores en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Dat is een bevrijding!Tegelijkertijd komt er ruimte voor verbinding.

Wil jij jezelf bevrijden in de combinatie van stembevrijding en opstellingen?
We bieden hier allerlei mooie gelegenheden voor. Mijn partner Jan en ik geven prachtige weekenden en retreats, onder andere op Schiermonnikoog, waarin we de krachten van beide op unieke wijze bundelen. Vaak mede ondersteund door kok en assistent-stembevrijder Clementine. Ook in individuele trajecten combineer ik opstellingen met het stembevrijdende werk. Maak gerust eens een afspraak voor een proeven aan stembevrijding of meld je direct aan voor een van onze activiteiten.

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.