Durf jij jouw waarheid te uiten?

Ook jij kunt het leren door te zingen wat in je leeft: stembevrijding.

Niet durven uiten
Heel veel mensen durven niet te uiten - soms zelfs niet te voelen - wat waar is voor hen.
Herken je dit? Dat je iets niet uitspreekt want: "Wat zal de ander er van vinden?"; "Misschien kwets ik de ander"; "Straks word ik afgewezen of sta ik voor gek"; "Doe ik het wel goed?", "Mag ik dit wel zeggen?"; "Dit kan ik echt niet zeggen."
Of meer van die dingen.

Jeugd
Meestal heb je dit in je jeugd al opgedaan door je opvoeding en meegekregen van je omgeving.
Je gevoelens mochten er niet zijn of ze werden niet gehoord. Dat had niet met jou te maken, maar met de omgeving die jouw gevoelens niet kon hanteren. Toch trok jij de conclusie dat jij iets verkeerd deed. Je kon eigenlijk niet anders dan denken dat het aan jou lag, want volwassenen waren toch de wijsten in jouw geval?
Zo vertelde een cliënte me deze week dat ze vroeger niet mocht huilen, want daar kon haar moeder niet tegen.
Ze ging dan in haar kamer onder de dekens liggen huilen. Of haar moeder zette haar onder de douche om van het "gejank" af te zijn. Tja, dan leer je het wel af om je te uiten. En met boosheid en schrik gebeurt vaak hetzelfde.

Onderdrukken
Misschien onderdruk jij ook verlangens, behoeften en gevoelens. Binnenin jou gaan ze dan een eigen leven leiden in de vorm van blokkades. Vaak ben jij je daar niet eens van bewust. Tot er een moment komt dat een gevoel sterk wordt getriggerd of een verlangen erg voelbaar wordt.

Spanning
Dan kun je spanning gaan voelen op bepaalde plekken in je lichaam - je keel, je borst, je middenrif bijvoorbeeld. Daar wil je dan zo snel mogelijk vanaf en een bekende strategie is dan in je hoofd gaan zitten. Want in je hoofd voel je niet.
Als je niet luistert naar je lichaam, kan het vervolgens andere signalen geven in de vorm van pijn, vermoeidheid, ziekte, angst of depressie.

Je lichaam wijst je de weg
De spanning wordt dus niet voor niks voelbaar. Je lichaam vertelt je eigenlijk: "Hier moet je zijn. Deze plek wil aandacht. Er wil iets uit."
En hoe mooi is dat? Want als je hiernaar durft te luisteren, dan kun je toe gaan laten wat je onderdrukt hebt. Nieuwsgierig zijn naar wat je weggestopt hebt.
En het alsnog allemaal uiten.
Daarvoor is je zingende stem een uiterst krachtig instrument.

Stembevrijding
Door te zingen wat er in je leeft en via klanken naar buiten te brengen wat je onderdrukt hebt, bevrijd je jezelf van blokkades.
Het is in feite heel eenvoudig. Je ademt in naar de gespannen plek terwijl je erop focust en met je uitademing laat je een klank uit het gespannen gebied komen. De verstopte emoties komen naar buiten en de energie gaat weer stromen. Dat geeft opluchting en ruimte: een gevoel van bevrijding. En als je daarna doorzingt, blijkt uit het gespannen gebied muziek te verschijnen. Een lied van jouw ziel. Een lied zonder woorden, van enkele tonen, van één enkel woord of van één zin.

Je laten horen en gehoord worden
Als je dit in aanwezigheid van mij of een groep doet, dan ontdek je dat je laten horen verbindend is..
Er onstaat écht contact als jij laat horen wat waar is.
Het beoefenen van stembevrijding zorgt er ook voor dat je gemakkelijker jouw waarheid in het dagelijks leven gaat spreken. Vanzelf rolt deze ineens uit je mond, het kan je enorm verrassen.
Zwijgen lijkt soms gemakkelijker, maar onwaarheid is altijd energetisch voelbaar. Het beperkt je en maakt onvrij. En het verhindert authentiek contact. De waarheid kan confronteren en pijn doen, maar blijkt uiteindelijk steeds weer ontspanning en helderheid te brengen.

Ga jij ook voor het uiten van jouw waarheid?
Maak dan eens een afspraak voor een sessie "proeven aan stembevrijding" met mij (vanaf september weer mogelijk) of neem deel aan één van onze groepsactiviteiten. Een dagworkshop door mij en Jan geeft een mooie gelegenheid om jezelf in een groep te laten horen én gehoord te worden.
Kijk eens bij ons aanbod.

Je bent van harte welkom

Warme groet,

Jacky & JanMeer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.