Het gaat niet om het antwoord: het draait om de vraag!

Wat wil jij leren in deze fase van je leven? Op welk gebied wil je groeien?


Een kloppend antwoord heeft een goede vraag nodig
Vaak zijn we op zoek naar antwoorden. Maar: heb je wel de juiste vraag gesteld?
Jouw en mijn gedachten brengen ons snel op een dwaalspoor. We zoeken in ons hoofd naar antwoorden op voor de hand liggende vragen of willen snelle antwoorden op diepliggende levensvragen waar geduld voor nodig is en waar vele mogelijke antwoorden op zijn. Soms is de vraag belangrijker dan het antwoord, bijvoorbeeld de vraag: Wie ben ik werkelijk?

Een leervraag
Bij elke retreat en elk individueel traject formuleer je een leervraag onder mijn begeleiding. In mijn visie (en zo heb ik het zelf ook geleerd bij mijn leraar Jan Kortie) is het heel belangrijk om leerling te kunnen zijn. Hij leerde mij dat leerlingschap de hoogste staat van zijn is.
Een leerling die wil leren van een leraar, het universum, van de bron of hoe jij het ook maar wilt noemen. De basis daarvan is de leervraag: Wat wil je leren? Hiermee bedoel ik niet wat we gewoonlijk met leren bedoelen, maar: Op welk gebied wil je groeien? Welke stap verlang je te zetten?

Éen ding
Meestal merk ik dat mensen dan veel dingen te gelijk willen leren. Ik wil leren loslaten en mijn hart openen en meer gronden en mezelf uiten etc. etc....
Dat werkt echter niet. Je groeiproces werkt het krachtigst als jij je op één ding focust. Dat geeft een stevige basis voor je proces. Andere zaken groeien dan vaak mee. Je kunt al je ervaringen dan in het licht van je leervraag zien? Zonder oordeel.
Bijvoorbeeld: "Ik wil leren loslaten" laat je ook duidelijk zien wanneer je vasthoudt of verkrampt en dat te aanvaarden of te omarmen. De leervraag geeft je een houvast, niet een doel om naar te streven.

Het universum geeft antwoord in de vorm van ervaringen
Als je een heldere leervraag hebt, geeft het universum je antwoord door bepaalde mensen of situaties op je pad te brengen waaraan jij kunt leren. Deze hoeven niet per definitie fijn te zijn. Als je wilt leren loslaten, kom je misschien op allerlei manieren tegen hoe zeer je vasthoudt. En gegarandeerd komen er situaties in je leven die je leren los te laten en de pijn die ermee gepaard gaat te voelen en aanvaarden. En tegelijkertijd is het fijn te weten dat je deze ervaringen zelf hebt uitgenodigd omdat je op dat gebied wil leren en groeien.

Wie of wat is jezelf?
Toen ik afgelopen week een cliënte begeleidde bij het formuleren van haar leervraag kwam ze op: 'Ik wil leren mezelf te zijn". Dat is een erg interessante vraag.
Wat komt er bij jou op als je jezelf die vraag stelt? Misschien vóel je meteen wat ze bedoelde?
Het is een vraag die je niet met je gedachten kunt beantwoorden. Het is een vraag om op te contempleren: Wat betekent het voor jou? De bewuste dame ontdekte dat voor haar jezelf synoniem is voor liefde.

Als het antwoord liefde is...wat was dan de vraag?
Om de cirkel rond te maken heb ik bovenstaande nieuwe vraag voor je die ik onlangs ergens tegen kwam. Probeer deze vraag eens in rond te laten gaan met je aandacht bij je hart. Niet met je hoofd.

Niet weten
Tijdens onze retreats is één van de dagen altijd "de dag van niet weten". Onze maatschappij is zo gericht op antwoorden, op weten, op hoofd. Wat als je vragen mag hebben en het antwoord nog niet  of juist helemaal niet hoeft te weten. Als je leven zich mag ontvouwen. Als je mag ervaren; mag voelen in plaats van weten.
Hoe vaak hoor ik niet als antwoord op de vraag "wat voel je?": "Dat weet ik niet" of "Ik denk dat ik ... voel".
Of als ik vraag spontaan te zingen: "Ik weet niet wat ik moet zingen". Nee, dat weet je ook niet. Je hoeft het alleen maar te doen; je mond open en maar zien wat er uitkomt. Elke ademhaling opnieuw. Nieuwsgierig zijn. Durven, ook al is het spannend. En als je dat durft, blijkt er een lied in jou te leven. Een zielenlied. Dat wist je niet.

Vragen stellen in plaats van antwoorden geven
Tot slot zie ik het als mijn taak om jou de juiste vragen te stellen, zodat jij de antwoorden in jezelf vindt. Stembevrijding, energetisch werk en opstellingen helpen je antwoorden in je lichaam, je hart en je ziel te vinden in plaats van in je hoofd. Ik begeleid je er met liefde bij,

Wil jij aan de slag met een persoonlijke leervraag met onze begeleiding?
Dit kan in een groep of individueel
Neem eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding, (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), meld je aan voor een individueel traject of schrijf je in voor een groepsactiviteit via ons aanbod.

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.