Hoe de zingende stem rouw kan helpen verwerken

Jouw stem, mijn stem, zijn stem, haar stem... Allemaal helende stemmen.

De keel als wegwijzer naar rouw

Ze komt bij me uit nieuwsgierigheid. Het woord stembevrijding had ze nooit eerder gehoord, maar het raakt iets in haar aan. Al jaren voelt ze een blokkade in haar keel. Een onbestemd gevoel en een kriebel als ze spreekt. Zingen lukt al helemaal niet.
"Zou dit iets voor me zijn? Ik verlang er zo naar me vrij te kunnen uiten"


Spannend

Ze vertelt me dat ze benieuwd is. Een diep verlangen voelt. Maar ook dat ze het heel erg spannend vindt. Ik stel haar gerust: "Vrijwel iedereen die met deze vragen, dit verlangen bij me komt, vind het tegelijkertijd ook eng. Je wil iets uiten dat je al lang onderdrukt hebt, en dat heb je niet zonder reden gedaan. Echter, ik vertrouw er volkomen op dat je het aankunt en dat je er aan toe bent."


Toelaten in plaats van wegdrukken

Via ademhalingsoefeningen begeleid ik haar naar de brok in haar keel. Ze ademt in naar de brok en op haar uitademing vraag ik haar klank te geven aan de blokkade. Ik steun haar met mijn sjamanendrum en mijn eigen stem, die als vanzelf allerlei klanken produceert. Dan gebeurt het. Er komt verdriet omhoog, ze huilt. Er komen beelden omhoog over het overlijden van haar zusje, jaren geleden. De pijn over dit verlies en het niet goed afgeronde afscheid komt omhoog. Ik vraag haar dit volledig toe te laten. Door middel van adem, klanken en zingen. Eerder was het nog te pijnlijk om aan te kunnen. Nu blijkt ze aan verwerking toe te zijn.


De helende stem

En de zingende stem helpt hierbij. Als de pijn gevoeld is en het verdriet geuit, vraag ik wat er nodig is om de wond te verzachten en het proces te integreren. Acceptatie en de kleur lichtroze. Nu mag zij liggen op een zachte matras, onder een warme deken, en zing en drum ik voor haar, terwijl ik mij op deze kwaliteiten afstem. Zij ontvangt, ontspant en komt helemaal tot rust. Ze voelt bevrijding en ontspanning in haar keel en energie stroomt in haar hele lijf.


Proces

De sessie wordt de start van een proces waarin zij stap voor stap het verlies van haar zus en de pijn over haar scheiding verwerkt. Ze leert zichzelf te uiten en dicht bij zichzelf te blijven. Daardoor kan ze ook haar kinderen gemakkelijker loslaten. Een bevrijdend proces, dat ik met liefde en dankbaarheid heb mogen begeleiden.


Onbekend

In onze samenleving zijn de meeste mensen niet bekend met de kracht van de zingende stem. Iedereen kan zingen en de stem inzetten voor zichzelf of een ander. Van oudsher werd en wordt bij oude volken zingen ingezet als helend instrument. Nu, in deze coronatijd, waarin er collectief veel aandacht gaat naar ziekte, dood, eenzaamheid en polarisatie, is zingen een fantastisch medicijn dat ieder bij zich draagt. Zing wat er in je leeft. Verwerk je ervaringen door er klank aan te geven. Zing voor jezelf en je wonden; voor zieke en eenzame mensen; voor stervende mensen om ze te helpen overgaan. En gebruik je stem om een ander jouw geschenk te geven. Dat kan ook op afstand.

Zelf aan de slag

Wil je kennismaken met mij en ervaren wat stembevrijding en stemhealing voor je kunnen betekenen. Doe dan mee aan de online juni-Cursus Stembevrijding. Voel je nu al dat je klaar bent voor een bevrijdend proces? Neem dan contact met me op om een traject stembevrijding en stemhealing te bespreken.

Meer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.