Hoe open ben jij?

Wees steeds zélf open. Wacht daarvoor niet op de ander!

Extraverte mensen zijn niet altijd open

Mensen die veel en gemakkelijk praten over zichzelf en hun leven lijken vaak open. Toch kan dit bedrieglijk zijn. Het maskeert juist vaak een geslotenheid of een angst om kwetsbaar te zijn.

Stilstaan bij een gevoel
Als ik iemand begeleid, dan luister ik naar wat diegene vertelt. Wat regelmatig gebeurt, is dat er tijdens het praten een gevoel wordt geraakt: een ontroering, verdriet, boosheid, angst. De neiging om snel door te praten is dan groot. Ik vraag dan om even te wachten: "Sta eens even stil bij dat gevoel. Geef het aandacht. Adem er doorheen." Vervolgens vraag ik dan om er klank aan te geven. Dit gevoel zingend naar buiten te brengen. Dan zing je wat er in je leeft. En ja, dat is kwetsbaar. En het opent jou.

Oefenen en uitnodigen
Dit vergt oefening. En het is fijn als een ander je ertoe uitnodigt. Want als er iets dieps geraakt wordt, kun je nog altijd onbewust over je gevoel heen stappen. Dat gebeurde mijzelf een tijd geleden ook. Ik vertelde over het eenzame verleden van mijn vader en mijn gesprekspartner was geschokt door mijn verhaal. Terwijl ik alweer doorpraatte, vroeg hij me om te wachten en te voelen. Toen kwam er een diep bewaard verdriet in mij omhoog en dat was enorm waardevol.

Kwetsbaarheid is krachtig
Veel mensen denken dat kwetsbaar zijn zwak is. Het tegendeel is waar. Het is juist heel krachtig. Het vergt moed om je gevoelens toe te laten, ze te doorvoelen en ze vervolgens te uiten. Het verbind je met de ander.Het is intiem en dat is spannend gebied.

Wees zélf open
Een valkuil is ook als je iets van iemand wilt. Een geliefde bijvoorbeeld. Als je bang bent dat iemand weggaat als je open en eerlijk bent, kun je al niet meer open zijn. Of als je wacht met open zijn tot de ander dat ook doet. Dat is mijns inziens een heilloze weg. Als je verlangt naar openheid, intimiteit en verbinding, dan is de enige manier zélf open te zijn. Dus ook over lastige gevoelens zoals teleurstelling, boosheid, angst of pijn.

Openheid: daar heb je een ander niet voor nodig
Zo sloeg Ans, één van mijn cliënten, vandaag de spijker op z'n kop met het bovenstaande inzicht dat tot haar kwam: "Je hebt een ander niet nodig om open te zijn." Het is natuurlijk fijn als een ander je uitnodigt, vragen stelt of zelf heel open is, maar zie in dat je het niet nodig hebt.Je kunt namelijk zelf die persoon zijn. En dat bevrijdt!

Stembevrijding: dé weg om jezelf te openen
Als er iets is dat je opent, dan is het wel stembevrijding. Zingend is het onmogelijk om je te verstoppen.Keer op keer ervaren mensen dat ze opengaan als ze zichzelf in het moment durven te voelen en te uiten. Daartoe nodig ik je uit in alle activiteiten die ik organiseer. Of het nu individueel met mij is of in een groepsproces, die ik samen met mijn partner Jan  begeleid. In de retreats is daar ook nog Clementine bij: Hét voorbeeld in "what you see, is what you get".

Verlang jij ernaar jezelf te openen?
Ik begeleid je er graag bij. In een 1-op-1 traject of tijdens één van onze groepsactiviteiten.
Kijk daarvoor bij ons rijke aanbod.

Maak gerust eens een afspraak voor een gratis "proeven aan stembevrijding".  

Je bent van harte welkom!

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.