Mag jij er zijn met alles wat in jou leeft?

Nieuwsgierigheid naar wat je niet wilt voelen, is de deur naar vrijheid

"Ik denk dat we heel veel hulp nodig hebben bij dat gevoel dat er iets mis is met ons........bij allerlei dingen waar je hart van breekt" Pema Chödrön


Donker en licht
Het schijnt dat in deze Coronatijd alles wat in de schaduw ligt aan het licht wil komen. Dat geldt voor de duistere zaken die in de wereld gebeuren. Maar het geldt ook voor alles wat bij onszelf in het donker verstopt ligt. Alles wat we liever niet willen voelen en onder ogen willen zien. Er is geen ontkomen aan.

Trilling
De afgelopen weken kwamen de thema's schaamte en schuld regelmatig voorbij. Tijdens sessies, in mijzelf, in filmpjes die ik bekeek en een boek - Scattered Minds, over ADD - dat ik las.
In opsommingen waar gevoelens worden gerangschikt naar hun trillingsniveau, blijken deze twee helemaal onderaan te staan - waar liefde, vrede, vreugde en compassie bovenaan prijken.

Ik mag er (niet) zijn
Veel mensen die bij me komen voor begeleiding lijden in meer of mindere mate aan de overtuiging dat ze er niet mogen zijn; dat ze niet goed zijn zoals ze zijn; op een of andere manier hopeloos tekort schieten. Daar willen ze vanaf. Vaak liggen er gevoelens van schuld en schaamte aan ten grondslag. Dat kan ook haast niet anders als je in je jeugd niet gezien en gehoord bent in je ervaringen, je gevoelens, je verlangens en behoeften. Een kind kan niet anders dan besluiten:
"het zal wel aan mij liggen dat ik geen liefde krijg; ik zal het wel niet waard zijn". De gedachte dat de ouders er simpelweg niet toe in staat zijn is namelijk veel te gevaarlijk.

Je bent waardevol om wie je bent, niet om wat je doet
Brené Brown liet ook al zien in haar beroemde TED-talk "De kracht van kwetsbaarheid", dat mensen met eigenwaarde in hun jeugd als boodschap hebben gekregen dat ze onvoorwaardelijk de moeite waard zijn om wie ze zijn. Ook als ze stout waren of fouten maakten.

Nieuwsgierigheid, onschuld en zingen
Paradoxaal genoeg helpt ergens vanaf willen niet. Wat wel helpt is nieuwsgierig zijn naar het gevoel in je lichaam, hoe onverdraaglijk het ook lijkt. Toelaten. Inademen. Zuchten. Zingen.
Uiting geven aan de nare gevoelens die je als kind niet kon dragen.

Jij doet er toe met alles in jou
Lijkt je dit allemaal zwaar en moeilijk. Nee. Steeds opnieuw blijkt weer dat juist door die schaduwen klank te geven, er ruimte ontstaat. Dat bevrijding daar te vinden is. Er blijkt liefde te zitten in het gebroken hart. Blijdschap in het diepe verdriet. Niemand blijkt schuldig te zijn. Je ziet dat er nooit iets mislukt is. Dat je hele idee van waardeloosheid een hardnekkige illusie blijkt te zijn. En dan sta je opeens uit volle borst "ik doe ertoe" te zingen.

Wat voel je als de dingen niet gaan zoals je wilt?
Ik voel dat het belangrijk is niets of niemand te beschuldigen in welke situatie dan ook. Mezelf niet, mijn partner niet, Corona niet, de regering niet. Wakker en bewust worden en zijn is belangrijk. Zeker.
Graag citeer ik hier Pema Chödrön's vraag in "Falen, opnieuw falen, steeds beter falen":
Kun je jezelf toestaan te voelen wat je voelt, als de dingen niet gaan zoals je wilt. Als de dingen niet gaan zoals je hoopt en wenst en verlangt?
En kun je dan in plaats van te beschuldigen of te verdedigen telkens in je hart stappen. Hoe lastig dat soms ook is. En zingen. Zingend bidden. Met compassie voor jezelf en alles en iedereen. Want daar word je gelukkig van. En dan "tril" je al snel op topniveau.

Roept mijn schrijven een verlangen in je op?
Neem dan snel contact met me op voor een sessie "proeven aan stembevrijding" op
06-42353864. We onderzoeken dan samen of en hoe ik jou kan begeleiden. Welkom.

Warme groet
Jacky  

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.