Omarm alles in jezelf: Zing Ja!

"Je bent een kneus en een wonder tegelijk" Jan Kortie


Een kneus en een wonder
Vandaag citeer ik graag Jan Kortie, de grondlegger van Stembevrijding.
Ik heb ongelooflijk veel van hem geleerd en zal hem daar altijd dankbaar voor zijn.
Stembevrijding bestaat dit jaar 40 jaar en ik ben trots dat dit het 15e jaar is dat ik mijzelf Stembevrijder mag noemen.
Bovenstaand citaat komt van hem.
We verlangen er misschien allemaal naar om een wonder te zijn, maar de bevrijding zit hem in het omarmen van het kneuzenschap. En steeds het wonder daar doorheen te zien schijnen. Want dat wonder ben jij ook. Jijzelf en de ander.

Beperkingen en talenten
Jij, ik en ieder ander: we zijn per definitie beperkt. Er zullen altijd mensen zijn die dingen beter kunnen dan wij. Ze kunnen harder rennen, hoger zingen, meer geld verdienen, beter rekenen, mooier schilderen. En tegelijkertijd zijn er mensen die dingen minder goed kunnen dan jij.
En dat is helemaal geen punt. Want zoals jij is er niemand.
Maar: waar focus jij je op? Vergelijk jij je vaak met anderen? Of leef je vanuit je eigen talent, je beperkingen accepterend. Want je bent uniek, met alles in jou.
Ook je stem en jouw zingen zijn uniek.

Focus op wat je kunt; niet op wat je niet kunt
Een favoriete quote van mij is die van Jules Deelder: "Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten." Vraag jezelf eens af: " Wat is mijn talent?"
Vaak is dat iets heel vanzelfsprekends. Iets wat je als kind al goed kon of heel graag deed.

Durf jezelf te tonen
Er komen regelmatig mensen bij me die voor zichzelf willen beginnen. Maar ze durven niet. Ze vinden dat ze nog een opleiding moeten doen, of nog een cursus. Dat is vaak helemaal niet nodig.
Het gaat om beginnen. Met vallen en opstaan.
Zo is een klant van mij me enorm dankbaar dat ik haar vriendelijk gedwongen heb om yogalessen te gaan geven. Ze was al yogadocent maar ze geloofde: "Ik kan het niet; ik ben niet goed genoeg." Door het te gaan doen, ervoer ze dat ze er vreugde aan beleefde en haar klanten ook!

Fouten maken
Toen ik in 1991 opgenomen was in een psychotherapeutisch centrum (vanwege een angststoornis), ontdekte ik voor het eerst in mijn leven dat ik fouten mocht maken. Het was een inzicht dat gigantisch binnenkwam. Als je geen kneus durft te zijn, dan leer je niet; groei je niet.
Zo is het ook met zingen. Durf jij jouw zielslied te zingen? Ook als je geen zangtalent bent, als je denkt geen toon te kunnen houden of vroeger gehoord hebt dat jij je mond moest houden?

In spanning zit muziek
Het bevrijdende van zingen is dat je leert je spanning in muziek te transformeren. Door dat te ervaren leer je ook op andere momenten met spanning en angst om te gaan en jezelf te laten zien en horen. Daarom is mijn eigen motto ook: "Moedige mensen zetten stappen als ze bang zijn!"
Zo ben ik zelf ook begonnen!

Omarm alles in jou en zing Jaaaaa!
Wil je een stembevrijdende oefening doen? Ja?
Sluit dan je ogen en adem rustig in en uit. Sta dan eens stil bij het feit dat je hele leven geleid heeft naar dit ene moment. En vraag jezelf dan eens om Ja te voelen naar jezelf met alles in jou. Je beperkingen en je talenten, de fijne en de moeilijke dingen, de (schijnbare) problemen en de dingen die stromen, werkelijk alles. Naar de kneus en het wonder in jou.
En zing dan Ja. En nog eens Jaaaaa. 2 minuten, 5 minuten. Zo lang als je wilt. En sta vervolgens stil bij wat je ervaart. Fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel.

Wil jij jezelf zingend omarmen?
Zeg dan Ja naar stembevrijding bij ons. We hebben een prachtig aanbod. Van een gratis webinar tot workshops van een dag, een weekend of een hele week op Schiermonnikoog. Kijk op www.jackypeeters.nl/aanbodJe bent van harte welkom

Liefs,

Jacky

Meer inspiratie

Hoe breng jij de hemel op aarde?

Ja, inspireer me

Waar schaam jij je voor?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.