Over oerkreten, bevallen en wat dat eigenlijk betekent‍

Stembevrijding met een zwangere (en bevallen) vrouw

Kwetsbaar zijn is spannend
Een paar weken voor haar bevalling komt ze bij me voor stembevrijding. Ze wil leren zichzelf te zijn. Ze heeft niet geleerd zichzelf te laten horen ("stel je niet aan") en heeft een schild rondom zich gebouwd: kwetsbaar zijn voelt onbekend en spannend.

ZIngen voor haar ongeboren kindje
Als we elkaar voor de tweede keer ontmoeten durft ze het liedje dat ze thuis voor haar ongeboren kindje zingt, in mijn aanwezigheid te zingen. Het is een ontroerend en kwetsbaar moment. Zingen is zo naakt, en ook nu weer merk ik hoe het opent en verbindt. Zij verbindt zich met haar kindje en ook met mij, door dit intieme moment te durven tonen.

Rustig en beheerst of ongecontroleerd en oer
Deze week was ze er weer. Bijna drie weken na de bevalling en geboorte van haar tweede zoon.Het zijn de eerste 1,5 uur dat ze even tijd voor zichzelf heeft en thuis weg is.Ze vertelt me dat het bevallen nu zo anders was dan de eerste keer. De eerste was heel rustig, met pijnstilling (en mede door allerlei adviezen) in het ziekenhuis. Deze keer ging het zoals zij het zelf wilde: thuis en zonder enige poespas. Het was rauw en oer geweest en ze had, mede door de stembevrijding, flink geluid gemaakt. "Wat kan mij het nog schelen!"

Intense pijn
Er is ook een andere kant. De intensiteit van de pijn heeft haar overweldigd. Dat blijkt lastig voor haar om te verwerken. "Ik wilde ervan weg, ik wilde dat het stopte!" Tijdens de sessie komen de emoties hierover vrij. Verdriet dat ze zich niet echt trots op zichzelf voelt, terwijl ze toch een prestatie van jewelste heeft neergezet: ze heeft op eigen kracht een kind gebaard, precies zoals zij het graag wilde. Er is ook schuldgevoel dat ze niet helemaal blij met zichzelf kan zijn. De sessie raakt mij ook. Ik herinner me de geboorte van mijn oudste zoon, die voor mij niet verliep zoals ik graag gewild had en merkte dat ik daar nog verdriet over bij me draag.

Hebben we dat niet allemaal?
Is dat niet een reactie die we allemaal kennen op intense pijn Of het nu fysieke of emotionele pijn is. We willen er vanaf, we willen dat het stopt. Toch is dat nu precies wat mijn werk als stembevrijder inhoudt. Jou bij je pijn brengen. Zodat je het toelaat. En er uiting aan geeft. Want in de pijn zit de bevrijding, de vreugde, de verlichting.

This woman's work en de verwerking ervan
Er is een lied van Kate Bush met de titel "This woman's work". De tekst is geschreven vanuit de man, terwijl zijn vrouw aan het bevallen is. Een aanrader om eens te beluisteren!Ik realiseerde me wat een bijzonder proces bevallen is en dat er eigenlijk zo weinig ruimte is voor het verwerkingsproces daarvan. Het is in feite een omgekeerd rouwproces. Vaak vertellen vrouwen keer op keer over hun bevalling. De details worden herhaald en nog eens herhaald. Maar ligt daar niet een andere behoefte onder? Het delen van de intense gevoelens die nog weken daarna voelbaar zijn, het verwerken van het hele proces?

Als de dingen niet gaan zoals je hoopte of verwachtte? Als iets mislukt lijkt?
Tja.....Wat ben je dan geneigd te doen? Jezelf beschuldigen, een ander of anderen? Als we nu eens iets anders kiezen. Nieuwsgierig zijn naar wat je dan precies voelt.... in je lijf. En geef er dan eens uiting aan. Door te klaagzingen, te jammeren, te weeklagen bijvoorbeeld. Klanken als auau, oioioi of aaiaia zijn heel behulpzaam en openen je stem. Het leven doet soms pijn en daar is niemand schuldig aan.Of slaak gewoon eens een oerkreet, diep vanuit je bekken!

Wil jij ook uiting geven aan je gevoelens en je levenservaringen verwerken?
Meld je eens aan voor een sessie proeven aan stembevrijding.
Ben je benieuwd wat er verder op het programma staat? Scroll dan verder of kijk bij ons aanbod.

Je bent van harte welkom

Warme groet,Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.