Steek je innerlijk vuur aan met stembevrijding!

"Zingen verwarmt die plekken in jou die koud geworden zijn" vrij naar Het verdriet van de Zuiderzee

Zingend jezelf vinden
Laatst zag ik de fantastische voorstelling aan het IJsselmeer "Het verdriet van de Zuiderzee". Over de bouw van de Afsluitdijk en wat dat heeft betekent voor mens, dier en natuur. Ergens nodigt een vrouw een tot boer getransformeerde visser uit om samen te zingen: "Zingend zoek ik mezelf!" En hoewel hij in eerste instantie verzucht: "Wat heeft het voor zin?", nodigt hij later in het stuk toch ook zijn vrouw uit om te zingen. Het heeft een snaar geraakt.

De zin van zingenJ
Ja. Dat is de zin van zingen. Je vindt jezelf erin terug; zingen raakt jezelf én anderen. Het gaat dieper dan praten en voorbij het denken. En, zoals de vrouw in de voorstelling ook zong: "Het verwarmt de plekken in jou die koud geworden zijn." Ik werd enorm blij deze woorden in het stuk te horen omdat ze waar zijn en ik het dagelijks ervaar. In mezelf en in de mensen die bij me komen. Elke plek die verkrampt is in je lijf kan door zingen weer gaan stromen. Elke emotie die geblokkeerd is kan met zingen weer toegelaten en geuit worden. Bovendien maakt je lichaam gelukshormonen aan als je zingt. Het steekt eenvoudigweg je levensvuur aan.

Je hebt niet meer dan één toon nodig
Veel mensen leven in de veronderstelling dat ze niet kunnen zingen omdat het ze ooit verteld is of omdat ze de mond is gesnoerd. Een enorme misvatting. We hebben allemaal het vermogen om te zingen gekregen omdat het helend is. Het gaat niet over toon kunnen houden of een ritme kunnen volgen. Nee. Het gaat om het vinden van jouw toon en jouw ritme. Jezelf zonder oordeel overgeven aan je zingende stem. Of dat nou één toon is of veel verschillende. Met of zonder melodie. Met of zonder woorden. Jouw unieke lied.

Stijfheid, verkramping en spanning
Gisteren kwam er een man bij me die door ziekte lang moe en futloos was geweest. Zijn lichaam voelde stijf en zijn stem klonk zwakjes en krakerig. Ik nodigde hem uit heel zijn aandacht op de stijve plekken te richten en van daaruit klanken te laten komen. Ondertussen masseerde ik de plekken: schouders, schouderbladen, nek. Opeens brak zijn stem door, hij begon vrijer te bewegen en de stijfheid werd minder. Zijn energie begon weer te stromen door de combinatie van aandacht, klank en aanraking.

Zingend kun je veel meer dan je verwacht
Op 10 en 11 september gaven we ons eerste stembevrijdingsweekend in en om de yurt. Er was een vrouw met veel fysieke klachten die zich met enige twijfel over haar vermogen om deel te nemen had aangemeld. Maar het bewegen en zingen deed juist enorm goed en aan het eind van het weekend was ze vol verwondering over waar ze allemaal toe in staat was geweest. En stond ze vol overgave haar zielslied te zingen in het amphiheater. Ook bij haar waren de delen die koud waren verwarmd. Ook haar vuurtje was aangewakkerd.

Als je buiten je comfortzone gaat, kon je het weleens warm krijgen
Ik ben gewend deelnemers aan onze groepen uit te nodigen om net dat stapje verder te zetten. Want juist daar waar het spannend is, gebeurt het. Mensen stoppen vaak met zingen op het "moment suprème." Dat is hoor- en voelbaar. Ik vraag dan of hun lied al klaar is. Meestal stoppen ze omdat er zich een emotie aandient, ze zich ongemakkelijk voelen of denken dat ze teveel ruimte innemen. Als ze dan verder durven te gaan, volgt vrijwel altijd een doorbraak: ze zingen écht wat in hen leeft; de waarheid van dat moment. Iedereen voelt dat het klopt. Het wordt er heel stil van of iedereen barst juist in juichen uit. En ja, daar zijn trillende benen, een kloppend hart en zweten als een otter aan vooraf gegaan.

Hartverwarmend
Ook het hart kan koud worden door verlating, verlies en rouw. Bij de man waarover ik eerder sprak, en ook bij een aantal deelnemers aan het afgelopen weekend was dit het geval. Het zingend uitdrukken van de pijn in je hart nodigt haar uit om te verzachten en haar muren te laten zakken, zodat het weer kan gaan stralen. Het hart vervolgens liefdevol toezingen heelt haar nog dieper. De pijn hoeft niet weg, maar het hart is dan wel weer open en warm. Graag haal ik daarom de beroemde zin van de dichter Rumi nog eens aan: "It's the wound were the light enters you."

Wil jij jezelf zingend verwarmen?Dit kan in een groep of individueelNeem eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding, (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), meld je aan voor een individueel traject of schrijf je in voor één van onze dagworkshops, weekends of retreats via deze link.

Meer inspiratie

Hoe breng jij de hemel op aarde?

Ja, inspireer me

Waar schaam jij je voor?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.