Stembevrijding en het "helperssyndroom"

"Omdat hij opgehouden is met helpen, is hij de grootste hulp voor de mensen" Lao Tsu


Alles gaat goed
Hij vertelt me dat alles prima gaat. "Het gaat eigenlijk altijd wel goed met mij", zegt hij.
Toch volgt hij bij mij een traject stembevrijding en stemhealing. Hij kwam naar me toe omdat hij weet dat er diep in hem iets afgesloten is. En dat wil hij bevrijden door te leren voelen.

Beschermen en oplossen
Terwijl we rustig praten, vertelt hij opeens over een conflict dat speelt met de moeder van zijn kinderen - hij is gescheiden - dat enorme invloed heeft op de emoties van zijn kinderen en zijn huidige vriendin. In eerste instantie zegt hij daarover niet zoveel te voelen. Hij probeert de boel te sussen bij zijn partner, vader én moeder tegelijk te zijn voor zijn zoon en dochter en het gedrag van zijn ex-vrouw te veranderen.

Mijn emmer is vol
Als ik vraag wat hij zelf bij de situatie voelt, blijft het in eerste instantie stil. Ik begeleid hem naar een verandering in focus: "Wat voel jij in je lichaam als je stilstaat bij het conflict?";  "Als jij je helemaal vrij mag uiten hierover, wat zou je dan zeggen?".
Stap voor stap blijkt er een gevoel van enorme machteloosheid in hem te huizen en een besef dat "zijn emmer bijna overloopt". Ik zie de emotie in zijn ogen verschijnen.

Ik ben er klaar mee
Ik blijf hem uitnodigen de machteloosheid in zijn maag en buik te voelen en deze in woorden aan mij uit te drukken. Ik bevestig steeds wat hij me vertelt. Dan breken de tranen door hun muur van bescherming heen en staat hij zichzelf toe te huilen. Hij ziet in: "Ik ben er helemaal klaar mee".

Eigen gevoelens afsluiten om te overleven
Opgegroeid met een verslaafde, afwezige vader en een moeder die haar gevoelens niet toonde, werd het zijn overlevingsmechanisme om anderen te helpen en alles voor iedereen in goede banen te leiden. Zijn eigen gevoelens van pijn en eenzaamheid afsluiten was de prijs die hij daarvoor betaalde. Dat kon ook niet anders: hij was toen te jong om die gevoelens te kunnen dragen.

De moed van toelaten van pijn uit het verleden
Vandaag staat hij zichzelf toe, de pijn uit het verleden alsnog toe te laten en te verwerken. En de jongen van destijds te bevrijden uit de rol van redder van het hele gezin. Een patroon dat hem ook in zijn huidige gezin nog achtervolgde. Nu kan hij de wanhopige jongen van toen in zijn hart sluiten.

Blij en bevrijd
Nu kan hij dat achter zich laten door zijn moed om de pijn van het verleden alsnog te voelen en te uiten. Blij en bevrijd gaat hij de deur weer uit met de opmerking dat deze sessie al zijn verwachtingen overtroffen heeft.

Herken jij het "helperssyndroom" in jezelf?
Voel jij bij het lezen van dit artikel een verlangen naar bevrijding van in jouw opgesloten gevoelens?
Je bent van harte welkom voor een sessie "proeven aan stembevrijding".
We onderzoeken dan samen wat ik voor je kan betekenen in het bevrijden van jezelf.

Warme groet
Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.