Stembevrijding: lichtvoetig én diepgaand

Als je jezelf kunt dragen met alles wat in je leeft, en als je daar in alle openheid uiting aan kunt geven, dan ben je vrij

Zingen wat in je leeft
Het gaat om zingen wat er in je leeft. Dat wil zeggen klanken maken die uitdrukken wat je ervaart en voelt. Dat kunnen fysieke gevoelens zijn, of emoties als boosheid, angst, verdriet en blij zijn. Maar ook gedachten kun je zingend onder woorden brengen.
Dat werkt bevrijdend.

Niet gehoord en gezien
Veel volwassenen hebben er nu nog last van dat ze zich niet hebben mogen uiten in hun jeugd. Ze zijn niet gezien en gehoord in hun ervaringen. En dat blokkeert en zet zich vast in het lichaam.
Klank is trilling. Dus in feite laat je de energie weer stromen waar die vast is komen te zitten.
Jonge kinderen doen dit van nature. Als ze fysieke of emotionele pijn hebben, dan gooien ze het eruit. Zo ook met boosheid, angst of blijdschap. Doordat ze wat er leeft meteen uiten, stroomt de energie door en kunnen ze een volgend moment weer in een totaal ander gevoel zitten. Ze leven en uiten zich in het moment.

Jezelf zien en horen
Als volwassene kun je jezelf leren dragen met de gevoelens die voor jou als kind te heftig waren om toe te laten. Die door je omgeving niet (h)erkend werden.
Als je je realiseert dat je daar nu alsnog bij kunt zijn en kunt toelaten en uiten wat het innerlijk kind kind in je voelt, dan leer je alsnog dat jij je veilig mag uiten. Stembevrijding is daar bij uitstek geschikt voor.

Zingen is natuurlijk, helend en maakt gelukkig
Kinderen zingen van nature. Het is een volstrekt natuurlijke vorm van expressie die in onze cultuur voor een groot deel verloren is gegaan.
In oude, meer primitieve culturen wordt zingen met en voor elkaar ingezet als helend instrument.

Bevrijdende communicatie
Zingen is gewoon een heel andere manier om elkaar te ontmoeten. Mijn vriend Jan en ik gaan vaak ook zingen of jabbertalken - fantasietaal - als onze communicatie vast komt te zitten. Dat maakt het eenvoudig, vrij en verbindend. Al die gedachten doen er niet meer zoveel toe, de emoties kunnen geuit, het hart gaat open en het stroomt weer tussen ons.

Oefeningen om  thuis te proberen

Namen zingen
Je zingt je naam en de ander zingt je naam naar je terug. Zo laat je jezelf zien en horen en de ander laat jou voelen dat ie je gezien en gehoord heeft. Een prachtige oefening die in al haar eenvoud verbindend werkt. Je kunt onderzoeken wat je naam met je doet, wat die voor je betekent. Je kunt elkaar ook zingend verwelkomen en bevestigen.

Zingen vanuit je hart
Adem in en uit je hart en nodig je hart uit zich te laten horen in klanken of woorden. Als je inademt leg je je handen op je hart en als je zingt beweeg je je handen de ruimte in, als of je de klanken met je handen de ruimte inbrengt. Doe dit een minuut of 10. Het gaat om de ervaring. Wat voel je? Je hoeft niets te bereiken. Het is een vorm van hartmeditatie

Jabbertalk of gibberisch
Begin gewoon klanken te maken alsof je een vreemde taal spreekt. Als je dit een tijdje volhoudt zul je merken dat je een eigen taaltje hebt.
krakopuloe tiomatio keroati pioe......lacipuli tramitali kiopipi.
Je kunt het sprekend of zingend doen. Ik heb wel eens een hele workshop in gibberisch gegeven. Hilarisch. En het kan je ook bij diepere gevoelens brengen. Lichtvoetig en diepgaand dus.

Voel jij je aangetrokken tot stembevrijding?
Neem dan eens contact met me op. Dan kun je ook ervaren hoeveel ruimte en vreugde je gaat ervaren door te zingen wat in je leeft.
Probeer het alvast ook thuis eens, op de fiets of in de vrije natuur.

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Wat houd jij verborgen?

Ja, inspireer me

Stembevrijding is het wonder dat je bent belichamen.

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.