Van auauau en aiaiai: je pijn zingend uiten geeft verlichting

Klaagzingen is heerlijk, geeft ruimte aan je verdriet en opent je stem


Ik mag niet klagen
Deze veel gebezigde uitspraak is naar mijn idee beperkend. Door het idee altijd sterk te moeten zijn en de lippen stijf op elkaar te moeten houden als we iets naars meemaken, pijn hebben of ons kwetsbaar voelen, verkrampen en verstijven we.

De kaken van elkaar
Ik zie dan ook vaak dat cliënten en deelnemers moeite hebben om hun kaken van elkaar te krijgen en hun mond ver te openen. Alleen al om je mond wat verder open te krijgen is stembevrijding aan te raden. Want hoe verder je mond opengaat, hoe meer geluid eruit kan. Zodat je gehoord kunt worden. Eindelijk!

Krijsend en kreunend zingen
Sommige volken krijsen en kreunen gezamenlijk hun pijn over verlies en dood.
Heb je weleens geluisterd naar de flamengo? Gepassioneerd huilen deze zangers en zangeressen hun leed eruit. Hun gezongen schreeuw raakt recht in het hart.

Ik heb het heel zwaar
Je kent vast wel het lied van Brigitte Kaandorp "ik heb een heel zwaar leven" (en anders moet je het zeker eens bekijken op youtube). Daaraan kun je ook zien dat klagen bevrijdend kan zijn als je er lekker helemaal in gaat hangen en het overdrijft. Zij speelt hier heel erg het slachtoffer en dat relativeert enorm.

Geen slachtoffer
Als je gaat klaagzingen heeft dit niets met slachtofferschap te maken. Je staat jezelf toe pijn (fysiek of emotioneel) te uiten door deze te zingen. Je beschuldigd niemand, je legt het niet bij iemand neer. Nee. Je ademt in naar je pijn en uitademend geef je er klank aan. Bijvoorbeeld door au te zingen. Of aiaiaiai, oioioioi. Je laat jezelf onbeschaamd zuchten en kreunen of laat een echte smartlap ontstaan door er woorden aan te geven: "Ach wat heb ik een pijn".

Auauauau
Onlangs zong een deelneemster aan een workshop stembevrijding haar "klaaglied" ten overstaan van de hele groep. Ze vond het zo enorm spannend om zomaar te gaan zingen. Ze vergeleek zichzelf met de anderen die al gezongen hadden en herkende dit patroon van heel haar leven. Dit inzicht deed pijn. Ik nodigde haar uit dit uit te drukken door simpelweg "au" te zingen. En dat te herhalen. Zo ontstond haar unieke lied dat haar opende en waarmee ze iedereen raakte. Omdat puur en waar en van haar was!

Authentiek zingen
Authentiek zingen wat er in het hier en nu in je leeft opent jezelf en iedereen die het hoort. Het bevrijdt en verbindt. Omdat het écht is. Vaak komt er dan eerst angst, spanning, verdriet, pijn of boosheid naar boven omdat die gevoelens vaak onderdrukt worden. Soms al een heel leven. En dan is er daarna ruimte. Voor vreugde en voor liefde.

Ben je geínspireerd geraakt?
Neem dan gerust contact op met mij, Jacky voor het maken van een individuele afspraak. Via contact@jackypeeters.nl of 06-42353864.  Ik bied gratis  sessies "proeven aan stembevrijding" aan als je bent ingeschreven voor mijn inspiratiemails.
Of kijk naar alle mogelijkheden bij aanbod.

Wil je nog even verder lezen? Lees dan ook Pijn: hoe kom je erbij? En niet ervan af.
.
Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.