Van jezelf houden. Kan dat?

Bespiegelingen over liefde en het openen van je hart"Ons is geleerd onze aandacht op angst te richten in plaats van op liefde" Marianne Williamson


Wat is van jezelf houden?
Vanochtend bij het wakker worden - ik had de wekker al een paar keer verlengd - lag ik te mijmeren over "van jezelf houden".
Want....wat is dat eigenlijk? En kan dat? Wat denk en voel jij hierover?

Energie tussen 2 polen
Ik herinnerde me een interessant gesprek met mijn leraar tijdens mijn opleiding, rond 2007.
Hij was toen van mening dat het niet mogelijk is om van jezelf te houden.
Ik weet helaas niet meer precies hoe hij het formuleerde, maar het kwam er op neer dat liefde een energie is die zich tussen 2 polen beweegt.
Er is natuurlijk geen sluitend antwoord op een dergelijke vraag; je kunt alleen maar onderzoeken hoe het voor jou is.
Van binnen.

Een gevoel in mijn hart
Voor mij heeft het in ieder geval met een gevoel in mijn hart te maken. Een warme stroom. Een open en gelukkig gevoel. Dat op allerlei momenten kan gaan stromen. Als ik blij ben, maar ook als ik verdrietig ben. Of als iets of iemand me ontroert. Als ik mezelf ben en me verbonden voel.

Latifagebed
In het Latifa-gebed*, waar ik deelnemers aan onze groepen graag in meeneem, staat een passage die de liefde prachtig verwoordt: "Nu ben je bij je hart. Je wordt gedragen, je hoort erbij. Misschien kom je nu bij pijn van niet-geliefd voelen, van gemis, want je hart weet dat liefde werkelijk bestaat.
Je geliefd weten is een innerlijk besef, je kunt het niet afdwingen. Vanuit dat besef ben je in staat jezelf en anderen lief te hebben. Laat de liefde maar stromen."


Liefde is liefde
Ik voel dat van mezelf houden niet zo heel anders is dan van iemand anders houden. Want als de liefde in mij stroomt, dan hou ik van mezelf en van alles en iedereen tegelijk.

Over gesloten, beschermde, gewonde en open harten
Het kan spannend zijn om je hart te openen, want als het opengaat voel je naast een intens geluksgevoel, ook de wonden in je hart. Dat is tenminste wat ik ervaren heb op momenten dat mijn hart wagenwijd openging. Dat was overigens steeds op momenten dat ik in contact was met een ander levend wezen. Hoewel..... ook muziek kan de liefde in mij doen golven.
Wanneer je bang bent om gekwetst te worden of als iets of iemand je triggert, kun je de neiging hebben de liefdesstroom te stoppen door je hart te sluiten. Misschien heb je al je hele leven een muurtje om je hart. En voel je het verlangen om je hart te openen, en weet je niet hoe. Of misschien is je hart wel opengegaan en begrijp je niet dat dit tegelijkertijd ook pijn deed. Dat hoort er dus gewoon bij.

Van mezelf houden is mijn hart openhouden
Het is een ontdekkingsreis om te voelen wanneer jij je hart beschermt of sluit. Eigenlijk verbreek je dan de verbinding met een deel van jezelf. Van mezelf houden is voor mij dan ook: mijn hart openhouden én aanwezig,  in verbinding blijven, onder alle omstandigheden. Want dan kan de liefde blijven stromen.

Oefenen, waarnemen, zingen, delen
Dat betekent oefenen. En niet oordelen als je je toch een keer afsluit. Zingen helpt mij daarbij. Want als ik zing gaat mijn hart altijd weer open. Het is ook een keuze om alle gevoelens die in je zijn toe te laten. Er bij te zijn.. Of het nou rauwe pijn is of intens geluk. En daarover te durven delen.

Wil jij ook op ontdekkingsreis in je hart?
Herken je iets in mijn woorden? Wil jij ook leven met een open hart en je vrij voelen in elke ervaring? Ik begeleid je er graag bij.

Warme groet,

Jacky

* Oefenen in leven, het Latifa-gebed als gids. Jan van Deinen, Petra den Dulk en Jeanet Aartsen

"Ons is geleerd om onze aandacht op angst te richten in plaats van op liefde" Marianne Williamson

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.