Wat is vrij zijn?

Als jij jouw realiteit kunt aanvaarden, ben je vrij!

Bevrijding
Bevrijd jezelf! Het is gemakkelijk gezegd. Maar wat is bevrijding eigenlijk. En wat betekent vrij zijn?Over dit thema kunnen boeken vol geschreven worden.Wat is vrij zijn voor jou?

Het is niet: precies doen waar je zin in hebt

Sommige mensen denken dat vrijheid betekent dat je alles kunt doen waar je zin in hebt. Toch is dat geen échte vrijheid. Sterker nog: het kan leiden tot allerlei verslavingen en dan leidt de schijnbare vrijheid tot gevangenschap.

Binnen de perken zijn je mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten

Deze quote van Jules Deelder is één van mijn favorieten. Bij elke ervaring is het maar hoe jij het beleeft. Hoe kon Nelson Mandela 28 jaar gevangen zitten en toch liefde en vrijheid ervaren? Jouw ervaring van de realiteit bepaalt jouw mate van vrijheid: het zit binnenin je.

Een beperking kan je gevoel van vrijheid paradoxaal genoeg vergroten

Ik heb jarenlang workshops "Helend tekenen" gegeven. Als je mensen een kader geeft op een wit blad, zoals een cirkel, dan voelen ze zich vrijer om te gaan tekenen. Met stembevrijding idem: Als je niet zomaar iets durft te zingen - "wat moet ik in godsnaam zingen?" - dan helpt het om 1 toon te kiezen, of 1 woord of zinnetje. Probeer het eens uit!

Je ziel houdt van eenvoud

Dat geeft een vrijer gevoel dan meteen alle mogelijkheden te verkennen vanuit het idee dat je origineel, creatief of interessant zou moeten klinken. Dat komt allemaal uit je ego, terwijl je ziel van eenvoud houdt.

Strijd, weerstand en verzet veroorzaken onvrijheid

Hoe ga jij om met onprettige ervaringen en gevoelens? De meeste mensen hebben een scala aan afweermechanismen om niet te hoeven voelen. Strijden, muren bouwen, weglopen, bevriezen. Ze helpen je niet te voelen. Maar: is het vrij? Nee: in de loop van je leven dienen deze patronen je steeds minder en leiden tot een gebrek aan levenslust. Ze vormen een gevangenis in jezelf.

Er naar toe!

Mijn taak is jou daar naar toe te brengen, waar je vanaf wil. Je werkelijkheid te leren aanvaarden. Ja te voelen, te zeggen en te zingen naar werkelijk alles in jou. Praten, begrijpen en analyseren helpen misschien een beetje, maar zijn meestal onderdeel van de afweer. Zingen en klank geven aan je ervaring en je gevoelens is echter waar de échte bevrijding te vinden is.

Jezelf dragen en uiten met alles wat in je leeft

Als jij jezelf kunt dragen met alles in jou, elk gevoel dat zich aandient ten aanzien van welke situatie dan ook, dan ben je mijn inziens vrij! Stembevrijding is daarbij het meest krachtige én eenvoudige instrument dat ik ken. Kijk eens bij de ervaringen van mensen die jou voorgingen

Heb je zin gekregen om jezelf te bevrijden? Samen met mij?
Neem gerust eens contact op voor een sessie proeven aan stembevrijding (gratis voor jou als abonnee op mijn inspiratiemails), of meld je aan voor een van onze andere activiteiten.

Je bent van harte welkom!

Jacky

Meer inspiratie

Angst is een illusie

Ja, inspireer me

Bewoon jij je lichaam of leef je in je hoofd?

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.