Zingen is jezelf blootgeven

Als jij je stem bevrijdt, kun je niet anders dan openbarsten


Eng
Zingen is jezelf blootgeven. En dat kan heel erg eng zijn.
Dat is dan ook wat de meeste mensen die bij me komen als eerste zeggen: "Ik vind het spannend en eng".
Als je gewend bent je in te houden en zaken in jezelf te onderdrukken, dan lukt dat niet meer als jij je zingend gaat uiten.

Je kunt je niet verbergen
Mensen die velerlei gebieden heel vrij zijn, schrikken toch vaak als ik over mijn werk vertel.
"Maar zingen......? Dat durf ik niet hoor."
Vandaar ook dat het tegelijkertijd zo'n geweldige manier is om jezelf te bevrijden. Want als je het durft, dan komt wat je verborgen hebt er ook meteen uit. Tot jouw grote opluchting. Je ontdekt hoe het is om jezelf echt te laten horen en ervaart hoeveel ruimte dat geeft. Waar je bang voor was, blijkt helemaal niet te gebeuren.

Schrik
Vorige week nog tijdens onze werkelijk fantastische retreat "stembevrijding en opstellingen" op Schiermonnikoog nodigden we onze deelnemers uit in 2-tallen met elkaar te zingen. Eén luistert zonder oordeel, de ander zingt wat er op dat moment opkomt. Ieder 3 minuten alleen . Om vervolgens tot een samenzang te komen.
Een deelneemster schrok enorm: "Dat durf ik echt niet, dat vind ik veel te eng!" En toch, toen ze het samen met mijn partner durfde, voelde ze zich daarna een heldin en enorm bevrijd! In een oefening van een kwartier!

Geen houvast
Ja, het voelt naakt. Als je durft te zingen wat er in je leeft, dan heb je geen houvast aan een bestaand lied, een melodie of aan een referentiekader als vals of mooi, goed of fout. Dat vindt je ego niet leuk, maar je ziel juist wel.
Je zingt puur wat er blijkt te komen. En dan ontstaat jouw persoonlijke zielslied vanzelf. Met of zonder woorden.

Overgave
Zingen vraagt dus om overgave. En is dat niet waar je eigenlijk naar verlangt? De controle loslaten en in een flow met het leven meestromen. Vanuit je hoofd lukt dat niet. En stembevrijding brengt je juist naar je lijf en je hart.
Waarna je gaat ervaren dat je barst van de levenslust.

Openbreken
En dat mochten we vorige week weer ervaren. Hoe de een na de ander openbrak. Hoe er binnen een dag verbinding was in de groep, hoe iedereen zichzelf durfde te laten zien en horen en er onderling werkelijk geen onvertogen woord is gevallen. Ruimte, openheid, dankbaarheid, lichtheid, liefde, vreugde, humor, bevrijding, transformatie. Dat zijn de woorden die dagelijks klonken als mensen hun ervaringen beschreven.In het diepe
Temidden van anderen in het diepe durven springen, terwijl je niet weet welke toon er gaat komen. Inademen en op je uitademing zingen, elke ademteug weer. Zoekend, niet wetend waar het heen gaat. Maar weten we dat in het dagelijks leven eigenlijk ook niet? Is het niet slechts een illusie dat we zekerheid hebben en weten wat er een volgend moment staat te gebeuren? Zo is stembevrijding een metafoor voor het leven zelf.

Intimiteit
Intimiteit wordt vaak in één zin met seksualiteit genoemd of zelfs als synoniem. Maar intimiteit is wat mij betreft uiten wat waar is voor jou. En de waarheid van een ander zonder oordeel of reactie kunnen ontvangen. Dat verbindt.
En met klanken kun je die waarheid uiten, zonder dat je daar woorden voor nodig hebt. Een ander kan jouw waarheid dan voelen. Dat speelt zich dus op een totaal ander niveau af dan wat we in onze maatschappij en cultuur gewend zijn. En toch, elke keer als een deelnemer naakt durft te zijn, raakt dat iedereen in de groep omdat het meteen hoorbaar en voelbaar is: "Hier komt de waarheid naar buiten."' En dat is altijd magisch.

Ben jij bereid je bloot te geven?
Maak dan eens een afspraak voor een sessie "proeven aan stembevrijding en stemhealing" of neem eens deel aan een van onze activiteiten.


Je bent van harte welkom

Warme groet,

Jacky

Meer inspiratie

Zijn stem werd letterlijk bevrijd

Ja, inspireer me

Als anderen me maar niet horen!

Ja, inspireer me
Ja, ik wil contact

Laat je inspireren door Jacky

Voor oefening, inspiratie en wonderbaarlijke verhalen. Ontvang nu meteen mijn gratis chakra klankmeditatie.
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.
Jacky Peeters

Cadeau van Jacky

Schrijf je in voor de inspiratiemails en ontvang mijn Chakra-klankmeditatie voor balans en het openen van je stem.
Chakra
* Met het aanklikken van bovenstaande knop ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Jacky Peeters.